27 април, 2024

Днес официално бе поставено началото на магистърската програма на Стопански факултетИзкуствен интелект за бизнес и финанси”, както и бе представено новото co-working пространство за иновации и колаборации, изградено със съдействието на Schwarz IT България.

Магистърската програма е резултат на усилена работа и планиране между мотивираните преподаватели на Стопански факултет на СУ и екипи на Schwarz IT България. Деканът на факултета доц. д-р Атанас Георгиев израви голямата си радост и сподели, че за него е удоволствие да види реализацията на този проект, който е стартирал като лятна школа, а ето, че вече е магистърска програма. Доц. Георгиев благодари специално и на Schwarz IT България, в чието лице са намерили сериозна подкрепа.

Учебният план на програмата предлага балансирано съчетание от практически ориентирани курсове, отговарящи на нуждите на бизнеса, и знания, интегриращи в себе си последните научни тенденции в областта.

Заместник ректора по учебна дейност на СУ “Климент Охридски” доц. Анета Антонова, също присъства на официалното откриване на магистърската програма и co-working пространството. Тя сподели, че Стопански факултет ще продължи да изгражда партньорства с бизнеса и за нея е удоволствие да присъства на откриването на залата.

Това е първият такъв пример в университета и можем да излезем от тези традиционни рамки и класни стаи и да преминем към такъв вид помещения и аудитории, които предлагат повече творчество и креативност,” сподели доц. Антонова.

Поздравявам факултета и ръководителя на магистърската програма. Изкуственият интелект е изключително актуална тема и дори е черешката на тортата в развитието на новите технологии. Лично аз съм била скептична към него, но го подкрепят, защото той дава много възможности и може да подпомага множество хора. Това е технология, която ще спаси и много животи, ако говорим за примери като автономното шофиране. Но същевременно ще замени много хора и ще доведе до загуби на работни места. Надявам се, че магистърската програма ще разглежда точно тези въпроси и проблеми и ще доведе до баланс,” завърши доц. Антонова.

Със слово относно тържественото начало на магистърската програма и co-working залата се включи и Михаил Петров, CEO на Schwarz IT България. Той сподели, че днешното събитие е плод на много труд и поздрави своите колеги и участници в проекта, за креативното мислене и реализацията на споделеното пространство.

Schwarz IT България е дигиталното сърце на един от най-големите ритейлъри в света. Нашият екип подпомага не само добре известните Lidl и Kaufland. Групата се развива и участваме в подкрепа на различни дивизии за производство като сладолед, минерална вода, безалкохолни напитки и др. Важна част от групата е и компанията за преработка на отпадъци PreZero. Тя е нашият социален отговор за нашата отговорност към околната среда,” сподели Петров.

Според него, откриването на магистърската програма е доказателство за това, че Schwarz подкрепя и образованието – нещо, в което компанията вече има опит. Преди години е основата стипендиантска програма заедно с НПГ по Компютърни Технологии и Системи, Правец, чрез която е дадена възможност на най-добре представилите се на олимпиада ученици, да вземат стипендии и да получат гарантирано работно място с развитие и сигурност в компанията.

Михаил Петров сподели също, че Schwarz развива и вътрешни академии, от които до този момент над 25 млади души са обучени и вкарани в бизнеса на компанията.

ИТ браншът дава най-голяма добавена стойност за България и той е най-достоен за преминаване към бъдещето. Компанията ни получи сертификат клас “А” от Агенцията за чуждестранни инвестиции и поехме ангажимент към държавата да разкрием нови 100 работни места в следващите 3 години”.

Адекватното използване и разработване на изкуствен интелект е една от сферите в която Schwarz активно иска да работи, заяви още Петров.

Бизнесът е в нова ера. Обемите информация стават все по-големи. Данните са злато. Ние трябва да се научим как да овладеем тази сила и как да я използваме в една добра посока. Разработването и имплементирането на добри технологични решения е ключово за всеки бизнес. Но са необходими хора, защото не става въпрос само за технологични разработки. Познанието може да се постигне само и единствено където академичните среди срещат бизнеса и заедно разказваме на потенциалните студенти за необятните възможности,” сподели Петров.

Стопанският факултет има традиция в привличането на млади, искащи, можещи и талантливи хора, коментира още той, поради което Schwarz IT България си сътрудничи именно с него. Със създаването на co-working пространството пък, Schwarz пренасят своето know-how от тяхната реална офисна среда, защото учениците вече не възприемат образованието както преди 20 години и е необходимо стимулирането на тяхната креативност.

Откриването приключи с прерязване на лентата на новото co-working помещение.

Видео от събитие можете да намерите ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author