29 април, 2024

Очаква се технологичните гиганти като Apple, Google, Amazon и др., да плащат повече данъци, след като страните от Г7 са сключили сделка, засягаща световните конгломерати. Споразумението ще доведе до увеличение, стига компаниите да имат минимален марж от 10% печалба, с данък върху 20% от всяка печалба над тази цифра. Също така ще има минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%, така че да се попречи на държавите да служат като данъчни убежища или т.нар. “tax heavens”.

Информацията идва от BBC News, като от Amazon и Google твърдят, че са приветствали споразумението като модернизация, а Amazon заяви, че ще добави “стабилност” към международния данък.

Този ход може да повиши основната данъчна ставка за технологичните компании, които разчитат на убежища в Ирландия и други страни, за да минимизират разходите си. Същевременно, това пък би угодило на други държави, които обвиняват технологичната индустрия, че ги лишава от така необходимите приходи, особено по време на пандемията COVID-19.

Кога и как ще настъпят тези промени е друг въпрос. Споразумението ще премине през по-широко обсъждане на срещата на Г-20 през юли и няма гаранция, че тези страни (включително Китай и Русия) ще се съгласят с него. Въпросът е и с времето – може да отнеме години, докато страните прекроят данъчното си законодателство. Колкото и въздействащо да е съобщението на Г7, това е само началото на един план, който ще изисква време за изпълнение.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author