28 април, 2024

Новият SUV C5 Aircross предлага много широка гама съвременни системи в помощ на модерното управление, като 20 технологии за безопасност при шофиране, комфорт на борда и за улесняване на шофирането независимо от външните условия.Моделът ще бъде пуснат на пазара до края на 2018 г. и ще бъде първият автомобил Citroën с версия Plug-In Hybrid PHEV до края на 2019 г.

Технологии за подобряване на безопасността при шофиране: една голяма крачка към автономното шофиране

Оборудван с камера в горната част на предното стъкло и радарен датчик, интегриран в предната броня, Новият SUV C5 Aircross предлага системи в помощ при управление, които бележат реален напредък към автономното шофиране.

Active Safety Brake : за да се избегнат удари, системата открива и анализира препятствията, неподвижни или подвижни, пешеходци или превозни средства и автоматично спира автомобила, ако съществува опасност от сблъсък.

Post-Collision Safety Brake: това е спирачна система, която автоматично се задейства след сблъсък, за да се избегне рискът от допълнителна злополука, като имобилизира автомобила, така че той да не предизвика последващи сблъсъци.

Активна система за наблюдение на мъртвата точка: водачът е предупреден от светлинен индикатор върху външните огледала за обратно виждане за присъствие на превозно средство в мъртвата точка. Ако системата включи функцията Active Lane Departure Warning System и водачът все пак предприеме движение към съответната страна и включи мигача, върху волана се упражнява натиск, който цели да възпрепятства тази маневра и да се предотврати сблъсък.

Активна система за предупреждение при неволно напускане на пътното платно: Системата разпознава хоризонталната пътна маркировка, непрекъснато анализира изображението и разчита ситуацията. Коригира траекторията на автомобила, като предупреждава водача веднага щом установи риск от неволно напускане на пътното платно, без да са активирани мигачите. Ако водачът желае да поддържа траекторията на автомобила, той може да предотврати корекцията чрез здраво задържане на волана.

Адаптивен регулатор на скоростта с функция Stop & Go: системата засича превозното средство отпред и автоматично поддържа безопасното разстояние, избрано преди това от водача, до спиране на автомобила, като въздейства върху спирачката или газта, а също така позволява автоматично потегляне отново без действие от страна на водача.

Предупреждение за риск от сблъсък: предупреждава водача, че автомобилът му може да се сблъска с предходното превозно средство при скорост над 30 км / ч. Тази функция се задейства точно преди включване на автоматичното спиране.

Напомняне за почивка: предупреждава шофьора, че е време за почивка след два часа шофиране при скорости над 70 км / ч.

Насочване на вниманието на водача: предупреждава шофьора в случай на намалена бдителност. Системата оценява състоянието на бдителност на водача, като идентифицира отклоненията от хоризонталната маркировка. Тази функция е особено подходяща за магистрали при скорост над 65 км / ч.

Разширено разпознаване на знаци за ограничение на скоростта и препоръка: разпознава знаците за ограничения на скоростта и показва тази информация на цифровия екран. Тази скорост се записва с едно движение като зададена на регулатора / ограничител на скоростта. Тази система разпознава, освен знаците за скорост, някои пътни знаци и ги афишира на цифровия екран (например знака stop, забранена посока или забрана за изпреварване). Това подобрява спазването на правилата за движение и повишава безопасността.

Highway Driver Assist : Водачът избира определена скорост и стартира системата Active Lane Departure Warning System при скорост над 30 км / ч. Системата регистрира позиционирането на автомобила в лентата и водачът вече не трябва да управлява скоростта или траекторията, защото автомобилът поддържа тези функции. Системата изисква от него да държи ръцете си на волана, за да остане активен, съгласно действащото законодателство. Водачът може по всяко време да поеме отново управлението като деактивира системата, като завърти волана или натисне спирачката.

Автоматично превключване на дългите светлини: системата позволява да се насладите на спокойно и безопасно нощно шофиране като автоматично превключва от дълги на къси светлини (и обратно).

 Технологии за повече комфорт на борда

Безключов достъп и старт: самото присъствие на ръката ви зад една от дръжките на предните врати или близо до управлението на багажника задейства отключването на автомобила.

Електрическа ръчна спирачка: тази система позволява автоматично затягане на ръчната спирачка при спиране на двигателя и освобождаването й при стартиране на автомобила. По всяко време водачът може да се намеси, за да затегне или да освободи ръчната спирачка посредством лоста върху централната конзола.

Park Assist: тази система е активна помощ при паркиране под ъгъл (влизане и излизане) или успоредно (влизане), за да превърне паркирането в спокойна, лесна и безопасна маневра. По искане на водача тя автоматично открива място и след това пилотира маневрите влизане и излизане от място за паркиране: водачът просто трябва да подава газ или да натиска спирачка, системата се грижи за останалото.

Камера за обратно виждане с Top Rear Vision: веднага след включване на заден ход камерата визуализира върху сензорния екран изображението на пространството зад автомобила с цветни маркери в зависимост от близостта на препятствията и реконструирано изображение на пространството отзад на 180°погледнато отгоре.

Визия 360 : система за видео помощ за всички маневри при ниска скорост, активира се автоматично при преминаване на задна предавка или ръчно от водача. Системата автоматично превключва на различни визии в зависимост от маневрата, която извършва водачът.

 

Технологии за лесно ежедневно шофиране при всякакви условия

Grip Control с Hill Assist Descent: интелигентна система за подсилена двигателност при всякаква пътна настилка, за да улесни придвижването при трудентерен. Чрез усъвършенствана система против приплъзване интегрирана в компютъра ESP, която управлява предните задвижващи колела, Grip Control използва режими, които могат да се адаптират към съответния терен. Стандартният режим позволява на Grip Control да действа автоматично, но също така може да се избере желания режим със селектора, намиращ се на централната конзола. Новият SUV C5 Aircross се адаптира към всички видове пътища, независимо от условията. В комбинация с Grip Control, Hill Assist Descent поддържа намалена скорост на автомобила дори при много стръмен наклон.Тази технология прави възможно поддържането на правилната траектория, като същевременно намалява риска от подхлъзване или ускоряване на автомобила при спускане, както на преден, така и на заден ход. Тази функция в помощ при спускане позволява отлично и безопасно управление на автомобила, който поддържа много ниска скорост (3 км / ч), осигурявайки контрол и безопасност в ситуации, за които се счита, че са обезпокоителни.

Помощ при потегляне под наклон: за да се улесни потеглянето под наклон, системата предотвратява нежеланото движение на автомобила при освобождаване на педала на спирачката. Тази функция действа при наклони над 3%, като задържа автомобила неподвижен за 2 секунди.

Статично осветление при завой: в зависимост от ъгъла на волана, десният или левият фар за мъгла се включва в допълнение към основния сноп светлина на фара, за да освети съответно десния или ляв завой на автомобила до 75°. Системата работи под 40 км / ч

Контрол на стабилността на ремаркето: това е стабилизатор на ремаркето за превозни средства, оборудвани с теглич.

Технологии за свързване, за да се свърже цифровият свят на клиента с неговия автомобил

8-инчов сензорен таблет с гласово разпознаване. Той позволява да се програмира автомобилът, да има достъп до мултимедийна система, телефон, климатик, навигация.

Функцията Mirror Screen позволява използването на смартфони на сензорния екран напълно безопасно.

Citroën Connect Nav, най-новото поколение 3D свързана навигационна система. Потребителите ще оценят и опцията Опасните зони.

Citroen Connect Box с включен пакет SOS & assistance, спешни повиквания и геолокализирана пътна помощ, безплатно, без абонамент и 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, позволява изпращане на съответна помощ или автоматично, или чрез натискане от някой пътник в превозното средство на бутона.

Безжично зареждане на смартфон позволява индукционно зареждане на широка гама устройства съвместими със стандарта Qi, благодарение на зарядно устройство, интегрирано в предвиденото за тази цел място в централната конзола. Безжичният пренос на електроенергия се основава на принципа на магнитната индукция.

ConnectedCAM Citroën® е камера интегрирана в рамото на вътрешното огледалото за обратно виждане, независима от мултимедийната система на автомобила, използва технологията full HD, GPS. Вградената карта памет позволява да съхраняват снимки. Тази камера позволява да се направи снимка или видео на пространството пред автомобила, след което това съдържание да се изтегли в електронната поща или в социалните мрежи. Освен това тя непрекъснато филмира пространството пред предното стъкло и автоматично записва видеоклиповете в случай на произшествие.

Тагове: , , , , , , , ,