30 април, 2024

Мая Василева, HR Director в Prime Holding и Programista е професионалист с над 16 години опит в ИТ сферата. Още от дете се интересува от технологии и завършва инженерното си образование в ТУ София, специалност Компютърни Системи и Технологии. Разговаряме с нея във връзка с проучването “Заплатите в Софтуерния Бранш” и спечелената награда от технологичните конференции Java2Days, CodeMonsters и AI&SmartTech.

Бихте ли се представили с няколко думи?

Мая Василева, HR Director в Prime Holding и Programista – в компанията съм от началото на годината. Имам над 16 години опит в ИТ бранша. С техническо образование съм – завършила съм ТУ-София, магистратура Компютърни Системи и Технологии. В личен план – имам син на 6 години, когото обожавам. Интересувам се от астрология и в свободното си време обичам да спортувам.

Можете ли да ни разкажете за професионалния си опит и това как стартирахте в технологичната индустрия?

Професионалният ми опит започна от една консултантска агенция за подбор на персонал, където попаднах по стечение на обстоятелствата и от там тръгна всичко, в последствие започнах работа в софтуерна компания, там натрупах доста сериозен опит в ИТ сферата и до днес, в Прайм Холдинг, където продължавам да се предизвиквам всеки един ден и да надграждам опита и уменията придобити през годините.

Как професията на HR-a се измени през годините и какви са новите трендове? 

Това е професия, чийто фокус се измени много през годините и стана ключова, особено в последната една година. Специалистите по HR трябваше да реорганизират режима на работа, да ангажират, мотивират и привличат хора само в онлайн среда и в същото време да поддържат връзката с тях жива. Подбора и Ретеншъна – две неща взаимно свързани станаха основни за НR-ите и това те да могат да подбират много добре бъдещите служители и след това да ги задържат в компанията, това е голямото предизвикателство в днешно време.

Необходимо ли бе поради пандемията и remote режима, HR специалистите да променят своята посока на работа по един или друг начин и да я насочат към нови ниши?

Да, те вече я промениха и насочиха усилията си в посока recruitment & retention.

Попитахме ви за измененията в HR професията. А променили ли са се разработчиците и компаниите, през погледа на един HR Director? 

Разбира се, че да,  хората станаха все по-изискващи както по отношение на условията на труд така и по отношение точно по какво ще работят, с какъв екип и т.н. Относно компаниите, те респективно стават все по-гъвкави във всяко едно отношение.

Колко често във връзка с работата си трябва да следите новите технологии и технологични трендове? Какви са вашите интереси извън работа?

Новите технологии и технологични трендове, неща, които следя ежедневно, подържането на високо технологични знания са задължителни за всеки един човек зает в ИТ бранша.

Моите интереси извън работа са насочени към астрологията и психологията основно.

Имате ли хобита?

Имам, да, те се движат динамично като мен самата, захващам едно нещо, след известно време друго, обичам разнообразието, може би единственото, което остана константно при мен, това е спорта. В него намирам релакс и зареждане, жизнено необходими в днешно време.

Какво мислите за подобен тип проучвания, като “Заплатите в софтуерния бранш”?

Според мен, са много полезни, защото сверяват часовника и на фирмите и на служителите и това помага да се справим с високо конкурентната среда, в която живеем.

В томболата свързана с проучването “Заплатите в софтуерния бранш 2021” вие спечелихте билет за най-големите технологични конференции в Източна Европа – Java2Days, CodeMonsters и AI&SmartTech. Как предвиждате да използвате наградата?

С удоволствие, ще , преотстъпя на мой колега от фирмата, за когото тези конференции биха имали много по-голяма добавена стойност.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,