27 април, 2024

Проф. Артър Пантелидес от Американския университет в България има над 20-годишен опит в индустрията в областта на международните производствени операции и консултации по стратегическо управление. Заемал е ръководни длъжности в стратегическо планиране и контрол, операции, управление на международни проекти и инженеринг, и научноизследователска и развойна дейност. Работил е по задания и проекти в САЩ, Япония, Виетнам, Италия, Бразилия и Мексико и е публикувал статии в международен план. Също така той ще бъде един от съдиите в тазгодишното издание на HackAUBG, където ще търси най-добрите проекти – полезни за хората и с голяма стойност за обществото.

От кога преподавате в Американския университет в България?

Започнах да преподавам напълно през 2016 г., така че вече са около 5 години.

А как Ви се струва средата в Благоевград? Той не е голям град, но има красиви планински гледки.

Много е хубаво и ми е много приятно. Харесва ми усещането на малкия град, който всъщност е университетски град – имаме AUBG, а също и Югозападния университет. Наистина е хубаво, поне беше преди пандемията, така да се каже. Дори от AUBG имах възможността да се преместя в София, но реших да остана тук, в Благоевград, защото това ме кара да се концентрирам повече върху работата си. Освен това познавам много хора тук, а и те ме познават. Има и още много други предимства – планините, парковете, Банско е близо…

Разхождал ли сте се в планината?

Имал съм такива възможности около 3 или 4 пъти. Виждал съм Рилските езера и други забележителности. Всъщност много обичам туризъм, а също и планинско катерене, въпреки че съм любител.

Нека сега обърнем страницата върху фокуса на това интервю – AUBG и HackAUBG. На първо място всички знаем от филмите и историите от нашите приятели, културата на американските университети. Смятате ли, че това е важна стъпка в създаването на по-отворени и широко скроени ученици, т.нар. “open minded”? Доказателството за това може да бъде The Hub, тъй като в България не е обичайно да има такива клубове и студентски формации.

Това е първата ми преподавателска работа и за първи път се сблъсквам с Liberal Arts университет. Моят опит е в инженерството и в по-големите университети от изследователски тип. Учил съм в Бостънския университет, например. Така че, идването в AUBG беше наистина интересно. Беше любопитно да видя различни видове студенти – много креативни, либерални и отворени. Те притежават критично мислене, което е много важно, защото това е от което се нуждаем – по-младите хора да отговарят и да създават по-добър свят. Точно това се опитвам да преподавам в часовете си – критично мислене. Наистина ми харесва. В тази част на света – Източна Европа, имаме нужда точно от това. Новите идеи на новото поколение, което е либерално и отворено. AUBG върши добра работа, за да развие тези хора от цял ​​свят.

Съгласен съм. Тук в Източна Европа и посткомунистическите страни като България, определено се нуждаем от този вид отворено мислене. За нас е необходимо да се доближим до културата на ЕС или до американския тип мислене.

Винаги вярвам, че хората трябва да притежават баланс. Всъщност съм роден в Гърция.

Наш съсед…

Ето защо се приспособих много добре към тукашната култура. Пътувал съм по света, видял съм различните култури, живял съм и на други места – Япония и др. Но идването тук беше наистина лесен преход. Част от манталитета в балканския регион е малко по-различен – малко по-старовремско разсъждаване. Но в същото време виждам, че по-младите поколения се опитват да променят това и са нахъсани, развълнувани и мотивирани. Не можете наистина да промените обществото без младите хора. Те са следващите бизнес лидери, политически лидери, социални лидери. Вълнувам се от това и виждам това като някаква мисия тук. Ето че днес дойдох да работя, без да имам часове, но искам да се подготвя за учениците си. Дори имам отворени сесии с тях, защото виждам, че те наистина искат да се развиват и да подобрят живота си и своите страни. Много от тях казват „Да, Америка е хубава, но искам да се съсредоточа върху България. Искам да остана тук ”. За мен е изключително важно да правя това, което правя и да съм добре подготвен.

Пълната версия на интервюто можете да прочетете на DevStyleR.IO на оригинален английски. 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author