27 април, 2024

Борис Симандов е General Manager във Via Engineering Bulgaria и има повече от 20 години опит в софтуерната индустрия.

Какво е усещането да сте сред водещите в класацията от ТОП Софтуерните Компании за ТОП Мениджър?

За мен е чест и определено привилегия. Не очаквах и съм поласкан. Освен всичко, което правим с колегите във Via, моите цели никога не са били да бъда в тази класация и поради тази причина определено е изненадващо.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

За един мениджър е задължително много да слуша хората, с които работи. Да ги чуваме и анализираме това, което ни казват, за да бъдем добри. Винаги да имаме отговор на въпроса “защо” – да знаем къде отиваме и как.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Те са много – бързо адаптиране, промяната при нас е константа. Не трябва да се страхуваме да експериментираме. Аз обичам един цитат от Уейн Грецки – “Трябва да гоним шайбата там, където отива, а не да тичаме там, където е била преди малко или където е в момента”.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Не трябва да ни е страх от тях. Това е много важно. Според мен трябва да правиш каквото трябва, пък да става каквото ще, какво казваме в България. Трябва да се консултираме с различните екипи и хората около нас, с PR-ите. Да търсим различни мнения. Трябва да изберем едно решение, ако не знаем как да преминем и да се придържаме към него. Това е важно, защото лесно можем да променим решението си след това, но невземането на решение на време е най-големият проблем и най-голямата грешка, която хората масово правят. Не ти трябва повече от 80% от информацията за тази цел.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Едно от най-важните неща за младите предприемачи е, че не трябва да се започва с парите. Не мислете колко много пари ще изкарате от вашето начинание, а започнете с мисия. Какво искате да промените в света? Къде е стойността на новото ви начинание? Много е важно силно да обичаш работата си, особено в ИТ индустрията. Това е много трудна професия – да стоиш цял ден пред компютъра и да създаваш код. Изглежда просто за много хора, но не е така и трябва да обичаш работата си. Успехът не е ключът към щастието а обратното – щастието е ключът към успеха. Когато обичаш работата си, несъмнено и успехът ще дойде. Това е мисъл на Алберт Швайцер, който аз много прегръщам. Трябва да четеш много и да се развиваш много непрекъснато.

Какво си пожелавате в професионален план за 2021 г.?

Да бъде малко по-глобална, защото се превърнахме в доста локални и тези видео разговори, които непрекъснато се случват, убиват човешкото в нас. Слава Богу, технологията е достатъчно развита, за да можем да си вършим работата, но колкото се може по-бързо искам да видя хората в офисите, да можем да работим лице в лице и да бъдем един до друг. Да си помагаме, да се разбираме, да се усещаме, защото чувствата трудно могат да бъдат предадени през видео разговорите. А това е много важно, за да бъдем щастливи.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author