29 април, 2024

Александър Папратилов е Senior Vice President Innovation в Prime Holding JSC. Той започва да програмира в края на 90-те години, работейки върху софтуер за машиностроителни организации. Работейки по различни проекти, в различни роли, той получава ценен опит както от техническата, така и от бизнес страната в индустрията. Той обича ежедневните предизвикателства, тъй като именно те помагат за достигането до следващото ниво на ефективност.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Това са компании, които освен определени икономически показатели заложени в целите на компанията, успяват да доставят високи качество на разработвания софтуер, непрестанно подобряват вътрешните си процеси за оптимизиране на предоставяните услуги и продукти, допринасят за развитие на екосистемата в софтуерната индустрия и заемат социално отговорна позиция (и действия) по отношение на регионалните проблеми.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Разработване на софтуерни продукти с висока добавена стойност и принос в устойчивото развитие на софтуерната индустрия.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

Въпреки, че България като цяло не се нарежда на водеща позиция сред икономиките в Европейския съюз и на глобално ниво, софтуерната индустрия прави изключение по отношение на ниво на предоставяните услуги и налична компетенция. В България съществува традиция в разработването на софтуерни продукти и благодарение на сравнително ниския праг за стартиране на компания, в софтуерната индустрия се предостави възможност за бурното развитие на високи технологии в българския сектор. Разбира се съществуват и пречки пред по-нататъшното развитие, основно обусловени от демографските особености в България (емиграция и застаряващо население), както и нужда от подобряване на образованието в България в по-практична насока.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Мениджмънта и екипа в една компания би следвало да се разглеждат като едно цяло, обуславящи факторите за успех на която и да е компания. Имайки предвид, че успеха в софтуерната индустрия е базиран основно на добавената стойност, екипа от висококвалифицирани и опитни експерти е критичен за успеха на всяка компания.

Цялото интервю с Александър Папратилов предстои да излезе в ЧАСТ II на специалното издание на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author