27 април, 2024

Павел Захариев e Senior Software Engineer в DHL Enterprise Software Solutions. Той е основна движеща сила в усъвършенстването и модернизацията на кор компонентите на компанията. Универсален боец. Теоретично подкован в OOP, version control, Networking, DBMSs, EE, Web, Mobile, Linux, виртуализация и контейнеризация, AI, приветлив, любопитен и отзивчив за колегите си.

Кого номинирате за “Developer на фокус”? 

Павел Захариев, Senior Software Engineer в DHL Enterprise Software Solutions

Каква е причината да го номинирате?

Павел е основна движеща сила в усъвършенстването и модернизацията на кор компонентите ни. Техническите му компетенции са разнородни и задълбочени – извор на идеи. Приветлив, любопитен и отзивчив, той е сред най-приятните събеседници по- и не-по-работа, на които можете да попаднете.

Опишете неговите професионални качества.

Павката е универсален боец. Теоретично подкован в OOP, version control, Networking, DBMSs, EE, Web, Mobile, Linux, виртуализация и контейнеризация, AI и т.н.
Богатият му опит в решаване на разнообразни архитектурни, технологични и логически проблеми му помага да е в центъра на повечето дискусии, свързани с еволюцията на продуктите ни.
За разлика от много експерти, които си имат афинитет към определени техники, Павката предпочита да започне от нулата – да прототипира няколко радикално различни като подход решения и да свика комитет, където да ги представи и защити. Такъв е генезисът на най-продуктивните брейнсторминг сесии, които сме провеждали.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Иновативен продукт на годината

Разкажете ни повече за него като личност.

Лъчезарен и много добър човек. Обича да помага, да вниква в заданието и да действа. За него няма непреодолима задача или приключение. Винаги е готов да се впуска в непознати за него предизвикателства.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Павката е ранобуден – като всеки млад родител, на линия от рано и до не-много късно със съществени изключения за второто – особено от карантината насам. Предпочита да хапва навън – бюрото е място за работа
Не пуши, но рядко отказва да бъде присламчен към пушаческата раздумка на терасата. Радва се на 3 седмични скръм срещи (вместо 5), но участва в почти всички срещи, касаещи архитектурни или дизайн-решения.
Обикновено работи по един дългосрочен main quest и 1-2 side quest-а като рядко отказва да се забърка в спонтанно зародили се event-и от troubleshooting или RCA естество. Винаги споделя намисленото – хем да осведоми и обогати останалите, хем да подложи идеята си на критика.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Работи по кор-компонентите на основния ни продукт. Има мажоритарен принос в Memory Management, Client-Server комункация, клъстеризация, кеширане. Освен чисто техническата сложност и теоретична многопластовост на тези компоненти, допълнително предизвикателство е тяхната дълбока свързаност с всички останали, по-бизнес-ориентирани аспекти на продукта. Това изисква щателно прототипиране и тестване, както и case-study-та на много афектирани специфични high-level компоненти, постоянна комуникация с колеги от различните екипи.
Друго сериозно предизвикателство е build automation-а, в който Павката е сериозна движеща сила.
Зад разработките му винаги има история – написана от него, но почерпена от всички, която винаги бива разказана – в изчерпателни коментари, впечатляващи с простотата си презентации, дори понякога майнд-мапове.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Че помага, помага. Но прави нещо повече – отиваш при него с проблем; разбираш, че ти нямаш проблем, а в света има проблем, с аспект на който си се сблъскал. И не ти трябва отговор, а серия от въпроси – Павката ти дава тези въпроси. След това ти помага да си отговориш на тях и в последствие да решиш не само първоначалния проблем, но и следващите няколко, за които изобщо не си помислил. И си тръгваш някак си обогатен.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Приветлив, любопитен и отзивчив.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Павката се включва активно във всички благотворителни инициативи, които организираме в офиса и винаги е готов и с предложения за такива.

Какви са хобитата му?
Разходки около Панчаревското езеро, четене на техническа и художествена литература. Гледане на филми и футбол, както и онлайн курсове.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Електронна и евъргрийн музика.

Интересува ли се от гейминг?

Понякога. 🙂

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Android! IOS не е използвал никога.

Какъв е стилът му? 

Спокоен, ерудиран и мъдър човек с неподражаем стил на обличане.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Ето представително подмножество: Java, C, Python, Bash, SSH, JS, SQL, Gradle, Maven, Ant, Html/CSS, PHP – за тези знаем. Харесва си Java-та, но не се колебае да си викне скрипт, когато усети възможност за оптимизация. С удоволствие подхожда функционално, вместо обектно-ориентирано, при всяка възможност. SQL-ът му съвсем не е девелопърски и рядко е обект на подобрение от DB админа. Също така, макар отдалечен от т.н. Vertical Solution, където е описана цялата ни бизнес логика, Павката е напълно наясно с „езика“, който възниква и се оформя през практиките в dev-екипите ни – и е движеща сила в негвото оформяне.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Първоначално Павката пое под крилото си колегата, с когото започна по едно и също време работа при нас. Един ден, след закъснение, въпросният колега се оплака, че му е умряла колата (а живее доста далеч).
Павката, без да се замисли, му даде ключовете от колата си – докато се оправи. Следващите няколко седмици, Павката идваше с метро на работа 🙂

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,