28 април, 2024

Ираван Хира е Country Managing Director и Sales Office Lead на Hewlett Packard Enterprise Bulgaria. Като човек на висока и отговорна позиция, той силно вярва в развитието на добрите и иновативни идеи, и точно това го поставя в ролята на ментор на тазгодишното издание на #Габрово Хакатон. Неговият отбор KELVIN разработва приложение за сканиране на телесната температура – метод, който може да повиши личната здравна хигиена на хората, а и да послужи като ценен помощник в образната диагностика.

Г-н Хира, вие сте ментор в #Габрово Хакатон 2020. Какво Ви мотивира да се присъедините към инициативата?

Габрово Хакатон събира много млади и способни хора и най-малкото, което можем да направим, е да ги подкрепим чрез моето участие като ментор. Виждам огромен потенциал в участниците, което спечели симпатиите ми и същевременно ме мотивира да споделя моя професионален опит и съвети към тях.

Защо събитието #Габрово Хакатон е значимо? Какво означават подобни събития и доколко са важни за българската ИТ сцена?

Всяко едно събитие, което генерира такива идеи, е значимо. Наблюдавайки развитието на Габрово Хакатон, забелязвам, че надхвърля пределите на Габрово и столицата, което доказва, че има много таланти и инициативата продължава да се разраства всяка година.

Можем ли да кажем, че именно състезанията, конкурсите и хакатоните възпитават младите разработчици да мислят и работят в създаването на собствени проекти и продукти – нещо, което е от голямо значение за бъдещето на всеки един национален ИТ сектор?

Хубавото на Хакатона е, че се работи в конкурсна среда, тоест участниците имат уникалния шанс да усетят привкуса на състезателния характер в истинския живот. Категоричен съм, че също трябва да се мисли различно. „Различното“ не винаги е печелившо, но за сметка на това те кара да погледнеш света под друг ъгъл и да се замислиш за всички уникални възможности, скрити под шапката на технологиите и иновацията. Бягайки от тривиалните идеи и проекти, бъдещото поколение ще има много будни умове, което пък от своя страна ще ни донесе много различни, неочаквани и същевременно модерни продукти, услуги, мобилни приложения и високо технологичен начин на живот като цяло.
Третото по важност е хората от IT сектора да се фокусират не само върху техническата, но и финансовата част. Мащабното мислене ще доведе до добре обмислени решения с благоприятни резултати за бизнеса и хората, участващи в него. Картинката е много пъстра и многообразна, и човек трябва да знае кога да измести фокуса към правилната цел.

Ментор сте на отбора KELVIN. Бихте ли споделили впечатления от работата Ви с екипа му? Какви съвети им дадохте в процеса на съвместна работа?

Kelvin е един невероятно сплотен екип от трима младежи и тяхната цел е да разработят мобилно приложение за смартфони, което сканира човешкото тяло и показва чрез различни цветове предполагаемите зони на инфекция или вече засегнати такива. За мен тяхната работа е изключително важна и релевантна спрямо борбата срещу COVID-19 в настоящата ситуация в страната и по света. Също така, екипът на Kelvin е изграден на базата приятелство и общи цели, което превръща работния процес в удоволствие и това си личи от километри. Момчетата имат голям хъс и според мен това е бил ключът към успешната разработка на мобилното приложение. По време на виртуалните ни срещи винаги се говореше за иновативни идеи, чрез които да се излезе извън рамката на познатото. Те са откриватели и изследователи с колективен дух, и точно това ще им помогне да бъдат успешни в бъдеще.

Можете ли да разкажете за проекта KELVIN и защо смятате, че е важен? В такива платформи ли се крие бъдещето на диагностиката и повишаването на личната здравна хигиена?

Сегашната ситуация около коронавируса показа основните проблеми на човечеството – здравеопазването и цифровизацията (телемедицина). Келвин обединяват и двете, което прави приложението им иновативен инструмент за решаване на проблеми от този тип. Обръщайки поглед назад, виждам 6 месеца през които човечеството пренареди важните неща за оцеляване и сложи здравето ни и това на нашите близки като топ приоритет. В момент на глобална пандемия, отбор Kelvin мобилизира своите усилия и създава приложение, с което да помогне във всеобщата борба с вирусите. Доколкото бъдещето е на подобен вид технологии, аз самият вярвам, че личната хигиена зависи единствено от нас самите, но приложения като това на Kelvin ни помагат във възпитаването на добри хигиенни навици.

Разговаряйки с Георги Къдрев и Георги Костадинов забелязах, че и двамата изключително много Ви похвалиха като ментор. Казаха, че сте приел проекта като личен. На какво се дължи това?

Техният хъс и желание за успех. Те наистина вярват в този проект и ме заразиха със своята вяра. Момчетата притежават вниманието към детайла, което беше много важно за мен като ментор.
Не на последно място, вярвам че в хора като Георги Къдрев и Георги Костадинов се крие светлото бъдеще и за мен беше удоволствие да ги подкрепя. Като подкрепям тях, аз подкрепям бъдещето на моите деца и бъдещето на децата в България.

Вие сте мениджър с дългогодишен опит, част сте от HPE още със стъпването на компанията на българския пазар. Може ли да споделите с нас какво се промени за тези повече от 20 години? Какъв е погледът Ви върху развитието на българския пазар?

Изцяло се е променил. Преди 20 години ИТ не беше приоритет, напротив, беше по-скоро спомен от миналото, носталгия по великите специалисти от „онова време”. За тези 20 години България успя да се върне при технологичните лидери. Убеден съм, че това е правилната посока и ние ще се наложим не само като регионален фактор, но и ще се наредим заедно със световните лидери от Америка, Сингапур, Китай.

По какъв начин е важно за един малък и ограничен пазар като българския, наличието на световни конгломерати като Hewlett Packard Enterprise?

Тук е важно, че се учим от другите. В свят без граници като днешния, Hewlett Packard Enterprise идва със своята култура и ние черпим знания от тях. В същото време, български специалисти се наложиха на българския пазар и успяха да покажат, че ние също сме способни. От наша страна допринасяме с адаптивност, упоритост и сме предразположени да учим бързо.

В какви инициативи и проекти, подобряващи българската ИТ екосистема, е участвала компанията през годините? В какви бихте се включили в бъдеще?

Помагаме на образованието. Ние сме активен партньор на водещи български университети. Предоставяме не само техника, но и знание. Също така работим с учените от БАН, които използват в изследванията си нашия суперкомпютър Авитохол. Не на последно място, даваме поле на изява на стартъп компании чрез участието ни в хакатони и състезания, а тези, които имат знанията, получават възможността да ни допълнят в работния процес.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author