29 април, 2024

Максимално прозрачно, правово и честно трябва да бъде разделянето със служителите при потенциално наближаване на фалит за компаниите. Това заключиха участниците в онлайн дискусията на DevStyleR Фалирай умно”, провела се преди седмица.

Председателят на УС на БАСКОМ и съосновател на Imperia Online, Доброслав Димитров, сподели, че прозрачността е важна, но не трябва да се внася стрес в хората.

Всеки работодател трябва да бъде честен със служителите си и те да бъдат информирани за случващото се. Компанията е длъжна да събере всички и да обяви фалита по-рано, за да могат да се вземат необходимите мерки и да се отреагира на време,” коментира г-н Димитров.

Д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, също коментира темата, като упомена, че именно коректното поведение от страна на фирмата би могло за в бъдеще да привлече нови служители.

“Прозрачността между служителите и работодателите е необходима, защото некоректният работодател ще бъде затруднен в бъдеще да наема хора. Преди два месеца бизнесът имаше огромна нужда от работна ръка,” сподели Д-р Таков.

От своя страна, ТРЗ експертът Диана Георгиева, също включила се в дискусията на DevStyleRФалирай умно”, сподели, че получаването на обезщетение е важен и коректен подход. Също така, в тази ситуация е добър вариант служителите да бъдат освободени от длъжност по коректен начин, защото “ако след време имате нужда отново от тях, те биха се върнали”.

Тагове: , , , , , , ,
Author