28 април, 2024

CIMON-2 е най-новата версия на разработения асистент за астронавти с изкуствен интелект, който успешно демонстрира своите възможности на борда на Международната космическа станция при първоначални тестове. Асистентът е създаден по технологиите на IBM Watson и финансиран от Германския космически център.

Гласовият асистент във формата на топка демонстрира своите функционалности по време на взаимодействие с астронавта на Европейската космическа агенция (ESA) Лука Пармитано. CIMON-2 беше изстрелян на 5 декември 2019 г. от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида, на борда на полета за доставки CRS-19. Предвижда се там да остане до три години. Близо два месеца след успешното внедряване на CIMON-2 през февруари, проектният екип приключи първоначалния си анализ.

CIMON-2 беше тестван за своите автономни полетни възможности, гласово управление на навигацията и други задачи. За първи път CIMON-2 успя да се ориентира чрез вербални команди до определена точка в модула Columbus, независимо от това къде се намира. Това беше доказано, когато по време на пускането на новия хардуер и софтуер, Пармитано поиска CIMON-2 да лети до лабораторията за биологичен експеримент (Biolab) в модула Columbus.

Друга задача за CIMON-2 беше да направи снимки и видеоклипове вътре в европейския модул на командването на Междрународната космическа станция и след това да ги покаже на астронавта. С тези умения CIMON-2 ще може да подкрепя научни експерименти в бъдеще.

Тагове: , , , , , ,