29 април, 2024

Руди Де Буше е в ИТ индустрията повече от 20 години, разработвайки различни апликации за клиенти, но освен това активно допринася в развитието на различни open source проекти. В рамките на конференциите от Global Tech Summit, неговите лекции micro-services архитектура и testcontainers бяха сред най-посещаваните. 

Г-н Де Буше, какво е мнението Ви за конференциите от този вид и с какво бихте казал, че са полезни за технологичната общност? 

На такъв тип мероприятия се случва нещо много важно – хората от сферата, а и не само, се запознават с функционалните възможности на даден framework или продукт. Разбира се, всичко това може да се изчете онлайн, но демонстрирайки тези неща и показвайки им как работят на живо, пред тях, определено е от огромно значение, защото тогава се сблъскваш с методиката на работа лице в лице. 

Когато Вие правихте първите си стъпки в софтуерната разработка, имаше ли подобни конференции и достатъчно ли бяха? 

Аз започнах преди доста време и смея да кажа, че тогава нямаше толкова много конференции. Този тренд започна на по-късен етап, но винаги съм се чувствал изключително развълнуван, присъствайки на такъв тип мероприятия. Те провокират всеки път, защото дори след една лекция в последствие се събужда желание в мен да изпробвам 10 – 15 различни неща и да науча нещо повече. 

Съответно, можем ли да кажем, че преди време е било по-трудно за начинаещите софтуерни разработчици? 

Определено. В днешно време образованието в ИТ сферата е много по-организирано и ето, че дори от вкъщи можеш да изкараш онлайн курс и да се обучиш в даден профил. Едно време трябваше да присъстваш на конкретна лекция, за да се обогатиш по темата от конкретната лекция. Докато сега има различни вариации, благодарение на интернет, които създават един широкоспектърен образователен модел. 

С годините си опит, кое е най-полезното нещо, което сте научил от клиентите чрез работата си с тях? 

Най-напред бих казал е фактът, че те не винаги имат ясна представа какво е възможно и как да се използва определено нещо. Разбира се, има всякакъв тип клиенти. Повечето от тях, определено имат нужда от помощ в осъзнаването на работата на разработчика, защото те самите нямат познанието за спецификите при създаването на продукт. 

А какъв е най-добрият подход към клиентите? 

Добрата комуникация. Бизнес необходимостите трябва да са изгладени, за да се стигне до най-доброто решение. Никога няма едно единствено такова, което да устройва всички. Затова трябва да бъдат изгладени възможните опции. 

Според Вас как ще се промени софтуерната разработка в бъдеще? 

Със сигурност системите ще стават все по-интелигентни и автоматизирани, елиминиращи всички скучни неща, които в момента сме длъжни да правим. Но все пак, човешкият фактор няма как да бъде заменен в близко бъдеще. Нито една система за момента не може да замести бизнес логистиката, която идва именно от хората в бранша. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: ,
Author