29 април, 2024

Google получава още един изстрел в защитата на исканията за авторско право на Oracle за Android. Върховният съд на САЩ се съгласи да разгледа жалбата на Google на федералния апелативен съд, че Android нарушава авторските права на Oracle, като използва Java код без лиценз. В жалбата ще бъде разгледано и решение за 2014 г., че програмирането може да бъде защитено с авторски права. Очаква се решение до юли.

Това не е първият път, когато Върховният съд се занимава с проблема. През 2015 г. съдът отказа да изслуша обжалване на решението за 2014 г. и изпрати въпроса обратно на по-нисък съд.

В изявленията си до Върховния съд Oracle твърди, че използването на Java код от Google е “олицетворение на нарушаване на авторски права” и е нанесло “неизчислима вреда на пазара”. Google изненадващо го видя по различен начин. Фирмата заяви, че Oracle иска “нищо по-малко от пълен контрол” над общността за разработка на Java, въпреки че е “свободен и отворен”. Правният шеф Кент Уокър се надява съдът да разбере „важността на оперативната съвместимост на софтуера“ и да гарантира, че разработчиците могат да пишат приложения за много платформи, без да бъдат „заключени в софтуера на една компания“.

Тагове: , , , ,
Author