28 април, 2024

Съдейки, че новите генерации мобилни мрежи се появяват на около 9 години, както 3G през 2001 г., 4G през 2010, 5G през 2019, можем предвидливо да отгатнем, че около 2030 г. ще се появи и 6G.

Но сроковете могат и да се скъсят, след като Huawei започват още от сега проучвания на 6G мрежата в Отава, Канада. Инвестиция, струваща 17 милиарда долара. Позовавайки се на информацията от сайта Huawei Central, на този етап от компанията са разпространили в световен мащаб 150 000 клетки за 5G мрежа, а плановете са до края на годината бройката да достигне 500 000.

Ако 5G мрежата превъзхожда скоростта на 4G с между 10 и 100 пъти по-голяма бързина, то, беглото предположение (защото все още никой няма абсолютна представа какво се крие зад 6G) е, че шестото поколение мрежа може да достигне до 8 000 пъти повече.

Не е изключено от Huawei да пришпорват изследването и проучването на 6G мрежата, поради глобалните си проблеми в последно време. Както знаем, през месец май президента на САЩ Доналд Тръмп постави бан на компанията, поради съмнения, че китайското правителство се намесва във вътрешните афери на телекома, използвайки инфраструктурата им за събиране на информация.

Друг удар е и отлъчването на Huawei от австралийската 5G инфраструктура. Поради съмненията за сигурност, компанията няма да има правото да разпространява свои клетки на континента. Слухове се разгласиха и за потенциален бан и от страна на Великобритания. От парламентарната комисия отрекоха за липса на наличност за каквато и да е техническа причина, но не отричат за възможното присъствие на геополитически и етични, пишат ABC news.

Иронията в изследването на 6G мрежата в Канада е, че в края на октомври ще бъде взето решение, дали и Канада да не изключи Huawei от своите 5G планове.

Тагове: , , , , ,