30 юни, 2024

На 18 юни 2024 г. в Европейския парламент в Брюксел се проведе събитието „Ускоряване на иновациите: Разкриване на софтуерната мощ на България в автомобилния сектор“, организирано  съвместно от членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев и Ева Майдел, както и  Автомобилен клъстер България. Събитието събра представители на европейските институции,  бизнес лидери и експерти в областта на автомобилната индустрия.

Събитието започна в 12:00 часа с B2B срещи, където участниците имаха възможността да обменят идеи и да установят нови партньорства. Официалното откриване беше направено от г-н Андрей  Ковачев, член на Европейския парламент и член на групата на Европейската народна партия  (ЕНП).

След това, г-жа Илияна Иванова, европейски комисар за иновации, изследвания, култура,  образование и младеж, изнесе основна реч, подчертавайки значението на иновациите и  технологичния прогрес за бъдещето на Европа и ролята на България в този процес.

Г-жа Ева Майдел, също член на Европейския парламент, приветства присъстващите и подчерта  важността на събития като това за развитието на европейската автомобилна индустрия.

Основната част от програмата включваше презентации на ключови фигури от българския  автомобилен сектор. Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилен клъстер  България, и г-н Димитър Димитров, изпълнителен директор на Digital Lights, представиха  потенциала на България в областта на автомобилния софтуер. Г-н Андрей Новаков, член на  Европейския парламент, сподели своята визия за транспортната политика на ЕС.

Представители на водещи компании като Bosch Engineering Center Sofia и Visteon Sofia също участваха в събитието. Г-н Константин Конов, изпълнителен директор на Bosch Engineering Center  Sofia, и г-н Велизар Димов, вицепрезидент по продуктова доставка в Европа на Visteon,  представиха иновациите и постиженията на своите компании.

Събитието завърши с презентация на Американската търговска камара в България, представена от изпълнителния директор г-н Иван Михайлов.

След официалната част, участниците имаха възможността да продължат дискусиите и да създадат нови контакти по време на последващото нетуъркинг събитие.

Събитието беше изключително успешно и подчерта значението на сътрудничеството и иновациите за развитието на автомобилната индустрия в България и Европа.

Аутомотив Клъстер България работи успешно за поставянето на началото на ново сътрудничество с Европейския Алианс.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,