30 юни, 2024

Бош Инженеринг Център София, част от Група Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва пет години от своето създаване. За този период Центърът постигна впечатляващ ръст и се утвърди като иновационен хъб в областта на автомобилната индустрия. Със своя екип от близо 700 души инженеринговият център на Бош участва в над 70 международни проекта и работи по десетки технологии, свързани със системи за подпомагане на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност.

Инвестиции и растеж 

Бош Инженеринг Център София продължава да се разраства със стабилни темпове. За периода от създаването си Центърът инвестира общо над 21 милиона лева в оборудване, софтуер, хардуер и подобряване на работната среда, с което се нарежда сред най-динамично развиващите се компании в сектора. Само за пет години компанията отбеляза и впечатляващо увеличение на екипа си от над 6 пъти, като броят на служителите му нарасна от 100 до близо 700 висококвалифицирани инженери и специалисти. Този успех е резултат от амбициозната стратегия да създава вдъхновяващи условия за работа и да инвестира в изграждането на специалисти в сферата на автомобилния инженеринг.

Модерните работни офисни пространства са разположени в две от сградите в София Тех Парк – Labs и Synergy на разгърната обща площ от над 11 000 кв. м. Центърът разполага със специално оборудвани помещения за тест на автомобили в реална среда, 17 бенч зали, над 50 зали за срещи, просторни отворени пространства и зони за почивка и комуникации, които отговарят на най-новите екологични, технически и енергоспестяващи стандарти.

 

Иновации и технологии

Бош Инженеринг Център София се занимава с разработване на автомобилен софтуер, хардуер и механика, тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят ключова роля в бъдещето на мобилността. Фокусът на дейността постоянно се разширява, като обхваща не само цялата автомобилна индустрия, а също и много други транспортни сектори, сред които и електрически велосипеди. Центърът работи по множество проекти, свързани с разработка на чипове, радарни системи, умни сензори и други.

Още от създаването си през 2019 г. Бош Инженеринг Център София разработва системи за автономно шофиране, които наблюдават поведението на водача и събитията вътре в автомобила. През изминалите 5 години компанията разшири обхвата на проектите, включвайки обучение на алгоритми, запис на тестови данни и верификация, както и системи за разпознаване на предмети (object recognition), покривайки целия жизнен цикъл на един AI продукт. Центърът добави към стратегическите си проекти и системи, които следят какво се случва извън автомобила и дават възможност за превантивна реакция.

С приноса на Бош Инженеринг Център София бяха разработени уникални иновации за световната автомобилна индустрия като Power Net Guardian – цялостна концепция за електрическата система на автомобила, която осигурява захранването на свързаните с безопасността функции по всяко време. Друг съществен проект е разработката на т.нар. Gateway – мощен централен компютър, който събира сигнали от различни датчици и системи в едно и управлява всички останали устройства в автомобила.

С обособяването на нов специализиран отдел, който работи по технологии и решения за глобалната дивизия Bosch eBike Systems, Центърът затвърждава ключовата си роля в този сектор и поема задачи по създаването на различни компоненти от електрическите велосипеди – от зарядно и батерия, през задвижване, управление и дисплей. Значителен процент от компонентите за всички производители на електрически велосипеди се произвеждат от Bosch, а инженерният център в България работи по голяма част от софтуера за тези компоненти и допринася за тяхното качествено подобряване със своите тестови дейности.

 

Инвестиции в хората и бъдещите таланти

Бош Инженеринг Център София демонстрира отговорност, ангажираност и стабилност като работодател, предлагайки иновативни програми в подкрепа на професионалното развитие на служителите си и приобщаваща семейна култура. Партньорствата с образователни институции, университети, училища и организации са значима част от дейността на Центъра и допринасят за формирането на среда с повече възможности за придобиване на нови знания и умения на младите хора в България чрез иновации и технологии.

Вече трета година, в три поредни издания компанията успешно развива собствена академия за софтуерни инженери – Bosch ECS Career Camp, която вече предостави шанс на близо 80 млади професионалисти за кариера в сферата на автомобилния софтуер.

В партньорство с Технически Университет – София Бош Инженеринг Център София откри нова мултидисциплинарна бакалавърска програма “Интелигентни системи и изкуствен интелект”. Само за две години програмата се превърна в една от специалностите с най-висок бал и привлича студенти не само от България, но и от чужбина. Общият брой на обучаващите се студенти в първите два випуска е 137 души. През 2023 г. бе открита и иновативна лаборатория към специалността, изцяло финансирана и оборудвана от Бош Инженеринг Център София.

Компанията все по-убедително се нарежда сред най-желаните работодатели в България в софтуерната индустрия и в автомобилния сектор, както сред професионалистите в сферата, така и сред младите специалисти и студентите. Като признание за своя ангажимент за постоянно развитие на екипите си и в изграждане на устойчива среда за развитие на нови специалисти в ИТ сектора и автомобилния софтуер, за тези 5 години Бош Инженеринг Център София спечели десетки награди. Престижните отличия в „Инвестиция в човешки капитал“ в конкурса „Инвеститор на годината“ на Българската агенция за инвестиции и в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите са само част от получените призове от конкурси, отличаващи постиженията на компанията в сферата на работодателската марка. Центърът бе отличен и на Career Show Awards, като едновременно спечели наградата за най-добър работодател в България и за най-добър работодател в IT – признание, което друга компания не бе постигала до момента.

Компанията получи и наградата “Innovative Team of the Year” по време на #TechElite – Technology & Innovation Awards, които отличават Топ софтуерните компании и професионалисти.

Безопасност във всички направления 

За изминалите 5 години Бош Инженеринг Център София се доказа не само като лидер в разработването на иновативни решения, свързани със сигурността на пътя, но и като отговорна компания, за която безопасността във всички нейни направления е основна мисия.

Екипът вярва, че бъдещето на мобилността е в по-чисти, по-сигурни и по-умни автомобили. Очаква се автономното шофиране не само да улесни придвижването, но и да намали значително инцидентите на пътя и да спре войната по пътищата. Със своята експертиза и ангажираност инженерите на Центъра са фокусирани върху създаването на решения, които отговарят на изискванията на клиентите и пазара с мисъл за бъдещето и грижа за околната среда.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,