27 април, 2024

Благовест Димитров е успешен роден дизайнер, който ни е познат със своята работа в MClimate, а някои от нас използват редовно и неговите Viber стикери. Освен това, той е единственият българин, който има достъп до функцията на Instagram за разработка на AR Story Filters. Вижте какво разказа Благо за работата си по различни проекти от портфолиото му.  

Как откри, че професионалният ти път е в ИТ сектора и с какво се занимаваш в момента?

Всичко започна през 2000 г., когато моите родители ми купиха първият ми компютър. Излишно е да казвам, че като всяко дете първоначално бях “залепен” по него заради игрите. Но истината е, че бързо ми отмина тази мания и няколко години по-късно започнах да изучавам Photoshop, имах свой собствен сървър, на който инсталирах всякакви неща и се обучавах. Оттогава знаех какво искам да правя – да създавам успешни продукти. След това създадох конкуренция на момчетата, които правиха патчове за FIFA и добавяха българското първенство в играта. Това бе моят първи продукт, след който се присъединих към BFL Team, където вече се запалих по дизайна.

След като имах самочувствието, че съм достатъчно добър, започнах да създавам различни стартъпи. От там дойде предприемаческото ми “влечение”. Естествено, провалях се много пъти, но не се отказвах. И така преди 5 години вече, заедно с Любо Янчев и другият ми бизнес партньор Цани Събев, създадохме MClimate. В компанията отговарям изцяло за дизайна: от дизайн на опаковките на нашите продукти, като минем през UI/UX…та чак до рекламния дизайн. А да, правя и Motion анимации с After Effects. Това е най-кратката версия на моята история до момента. 🙂

В какви проекти си участвал през годините?

Много са, но накратко няколко:

Na-bas беше първият ми по-голям провал. Беше социална мрежа, в която хората можеха да се хващат онлайн на различни облози и другите да решават кой печели. Нещо подобно на един филм, който излезна преди 1-2 години – “Nerve Game”.

Последва vlogbox.bg, в който събрахме най-известните влогъри в България (изключвайки Emil Conrad). 🙂

След това спечелих първия конкурс на Vivacom за иновативно мобилно приложение с “Въпросник”, който с помощта на момчетата от “Българска история” създадохме и дори още има много стара версия на приложението в GooglePlay. Работил съм и с ПФК Левски и Вайбър по официалните стикери на отбора. Това са само една малка част от нещата, с които съм се занимавал.

Би ли ни разказал накратко за “Въпросник”.

Въпросник е онлайн игра, подобна като логика на “О!Думи”, в която има онлайн кръгове на всяка минута и целта е да отговориш правилно на възможно най-голям брой въпроси, свързани с България. След всеки кръг има временно класиране. Това бе така нареченото “MWP”. Идеята беше в последствие да вкараме тестове по различни предмети до 12 клас, които да бъдат обвързани със съдържанието, което учениците изучават. Така след всеки урок например, можеш да тестваш натрупаните знания.

Какви са твоите наблюдения – трудна ли е за един дизайнер работата с дивелъпъри?

Смятам, че в последните години работата между дизайнери и дивелъпъри стана все по-лесна. Защото и програмистите разбраха колко е важно да имаш добър UI/UX. Спомням си преди 12 години не беше така, тогава поне в България нямаше “Front-end” програмисти и всички, с които съм работил правиха всичко. Сега е много по-добре. Да не говорим, че тогава трябваше и сами да “цепим” дизайна, което беше нещо ужасяващо за един дизайнер.

Кое беше най-голямото ти предизвикателство при създаването на визия за MClimate?

Най-голямото предизвикателство бе да създадем бранд, който да е еднакво устойчив в над 30 държави. Това с малък екип е трудно, но мисля че успяхме. На второ място бих сложил нашето първо устройство – Melissa, която заради технологията, която използва трябва да бъде със специфичен черен мастърбач (мастърбач е оцветител на пластмасата). Но на клиентите не им харесваше да слагат черно устройство на стените си, затова трябваше да направя всичко възможно да намеря решение на този проблем. И така ние сме единствените от нашите конкуренти, които имаме вече изцяло бяло устройство, през корпуса на което спокойно могат да минават IR вълни. 🙂

Ти си единственият българин, който прави дизайн за AR филтри в Instagram. Предстои ли да бъде публично отворен достъпът до тази функция на социалната мрежа?

Това е една уникална възможност, която получих благодарение на Instagram. Аз съм един от малкото хора в цял свят, които в момента могат да създават филтри. Това е така, защото в момента програмата е в beta и Instagram искат да се тества доста добре всичко, преди да бъде пуснато за свободно използване. Но определено това е един страхотен маркетингов инструмент, който тази година ще бъде използван от много брандове в различни кампании. Самият факт, че само за месец и малко успях да увелича моите последователи в социалната мрежа от 1500 до 21000 и моите филтри за същият период от време направиха близо 20 милиона импресии, говори достатъчно да огромният потенциал, който имат AR филтрите.

Има ли определена процедура на одобрение, която преминават предложените от теб Story филтри, преди да станат публични?

Да, всеки един филтър минава през одобрителен процес, преди да бъде пуснат официално от Facebook/Instagram. Този процес трае между 1 и 5 работни дни.

Как възникна идеята ти да започнеш да разработваш филтри и кой е любимият ти до този момент?

Беше съвсем случайно. Миналата година работих по бранда на един музикален фестивал – Plus Festival в Пазарджик и исках да създам рамка във Facebook, която всички могат да слагат на профилните си снимки. Тогава попаднах и на опцията за създаване на AR филтри. Последва и филтъра на Левски за Facebook.

Нямам любим филтър, а и едва ли някога ще имам. Мога да отлича само “ART” поради това, че за 3 седмици направи над 7 милиона импресии в Instagram. Общо филтрите ми са използвани 17 милиона пъти. Можете да изпробвате всички тях като ме последвате в Instagram @bdimitrov.

Какво планираш в бъдеще като професионално развитие? Можеш ли да ни споделиш за някой нов проект, възможност?

Имам доста интересни проекти, за които обаче все още не мога да споделя нищо. Искам да надграждам все повече и повече, да се запознавам с нови технологии (като AR например), бих искал също да посетя офиса на Instagram в Сан Франциско, очаквам и отговор за F8 конференцията, на която се надявам да присъствам. Разбира се, имаме много нови продукти, които сме заложили в портфолиото на MClimate, които също нямам търпение да пуснем на пазара.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,