30 април, 2024

San Francisco Chronicle ни разказва за един необичаен стил на работа, въведен от софтуерната компания Expensify, който е на път да се превърне в тенденцията, която малките и големи компании извън Калифорния биха последвали и с която биха експериментирали продуктивността на своите служители.

Необичайният край на един работен ден
Броени минути преди краят на работния ден да настъпи, единственото нещо, за което бленуват служителите е да затворят бавно лаптопите си и и да се придвижат до асансьора, за да се приберат най-накрая вкъщи.

Наскоро преустроените офиси на софтуерната компания Expensify в Сан Франциско представят един по-различен начин на работа, доказвайки, че тя може да не е чак толкова скучна и карайки служителите да очакват с нетърпение утрешния ден, в който ще постъпят отново на работа.

В края на работния ден именно в тези офиси се случва нещо невиждано другаде. Барманът, когото служителите обичат да наричат “консиерж”, използва голяма сабя, за да отвори тапата на бутилка шампанско. Разпенвайки питието върху красивия син килим, служителите започват да се веселят и да ръкопляскат.

Защо в офиса на технологична компания има барман?
В наскоро ремонтираното помещение на компанията, която се намира в центъра на града, на 16-ия етаж има елегантен бар с висококачествен алкохол и списък със специални коктейли. Изглежда като перфектното място, където служителите могат да работят на лаптопите си, да отпиват московско мюле или наливна бира и да продължават да работят. Звучи като сбъдната мечта, нали?

Списъкът с коктейли включва стандартни напитки като мартини и негрони, както и най-популярните ликьори, а също и любимия на главния изпълнителен директор Дейвид Барет: старомоден с брандирано кубче лед, изобразяващо първата буква, с която започва името на компанията: “E”.

Комбинация за продуктивност
Ръководителят на отдела за връзки с обществеността на Expensify Джеймс Дийн определя бара като вид експеримент, комбинация между социален клуб и място, което предразполага хората да бъдат супер продуктивни.

Идеята за създаването на този бар варира още преди пандемията, която тотално обърква всички планове, тъй като хората започват да работят от своите домове и от разстояние.

Зали за видеоигри, маси за джаги и още нещо
Изглежда Сан Франциско може да се похвали и с други компании, които пречупват класическия и за някои служители отегчителен модел на работа, преустройвайки офисите си, макар и след кратка пауза, предизвикана от пандемията, с технологични екстри като зали за видеоигри и маси за джаги (и бар). И все по-често много от тях включват и кабинки в ресторантски стил и повече общи пространства, за да задоволят жаждата на служителите за непринудено общуване на работното място, чиято липса причини дистанционната работа.

Пространството на Expensify, което компанията нарича салон, няма обособени офиси, но включва много зали за срещи, разположени по периметъра, където служителите могат да се измъкнат, за да проведат разговор или да работят на спокойствие. Има заседателни зали със свежи и цветни дивани, пухкави възглавници, които сочат към улиците на центъра на града. Навсякъде са разположени тропически растения, снимки на екзотични места и медни инкрустации.

Sabrage – Продуктивността се крие в нестандартното?
Дългата маса точно зад бара е мястото, където повечето служители избират да работят, да разговарят и да пишат на лаптопите си, преди да бъдат прекъснати от следобедната церемония “sabrage”, известна като отваряне на бутилка шампанско със сабя.

Този стил на работа на кръгла маса е отличителна черта на компанията още от първото ѝ преместване в сградата през 2015 г., преди Expensify да премести централата си в Портланд, Оре. В странична стая е разположена много по-малка маса, около която служителите са се събирали по време на работа, когато са разполагали само с част от 16-ия етаж.

Тъй като още от началото на пандемията много барове и ресторанти бяха затворени, компанията получава лиценз за продажба на алкохол за около четвърт милион долара – много по-малко от 500 000 долара преди пандемията, което според ръководителя на операциите в салона Ники Уолрот, се дължи на масовото затваряне на заведенията.

Може би, докато четете за този бар, се питате дали в момента той функционира? Салонът е достъпен за служителите на Expensify и за провеждане на събития, но официално ще бъде отворен за клиенти и гости на 24 април.

Сватби и годежи в офиса?
Първоначалната идея за развлекателното помещение е била не само служителите да разполагат с място, което предлага безплатен алкохол, но и да се създаде предимство за притежателите на карти Expensify и клиентите.

И това все още е така. Но как ще се използва пространството, зависи до голяма степен от хората, които имат достъп до него.

“Сватбеното ми тържество бе тук”,

споделя служителят на Expensify Ник Тукър, седейки на бара с отворен лаптоп, отпивайки московско мюле, докато слънцето осветяваше махагоновите и кристални тонове на бутилките пред него.

Идеята да сподели най-специалния си момент на това място идва от негов колега и служител на компанията, който също имал годеж тук.

Компанията има пет офиса, включително централния в Портланд, както и офиси в Лондон, Ню Йорк и Айрънууд, Мичиган. Но тъй като тя все още се придържа към плановете си за отдалечен достъп на работа, докато много други компании налагат мандат за връщане към офиса, предназначението на тези офиси се е променило значително.

Въпреки че е инвестирала солидни средства в ремонти на офиси – централният офис в Портланд е разположен в стара банкова сграда с извисяващи се колони и трезор – Expensify не призовава служителите да запълват бюрата. Сегашната цел на тези офиси са по-скоро насочени към социалните аспекти на работата, които не могат да се случат, докато служителите са затворени в домовете си.

“Ще се прибера вкъщи, но и ще работя”,

казва ръководителят на отдела за връзки с обществеността Дийн, който е роден в Ironwood и планира да събере служителите в този офис през август.

Около 30 души от компанията са се записали да прекарат известно време в малкото градче на Горния полуостров на Мичиган.

Желанието да се възвърнат социалните аспекти на работата, които пандемията и работата от разстояние заличиха, дори води до появата на нови предприятия. В Сан Франциско и в района на залива се създадоха социални клубове за съвместна работа, привличащи членове, подкрепящи общуването с хората в непринудена работна атмосфера, подкрепена от следобеден коктейл или чаша вино.

Офисът на Expensify е само един от примерите за това. Но дори и с безплатните коктейли и социалната атмосфера, салонът все още е място за тиха и продължителна работа, и в същото време място за прекарване на свободното време.

И това беше очевидно още преди шампанското да гръмне. На бара имаше около трима служители, които бяха вперили поглед в екрана на лаптопите си с коктейл в ръка, а останалите работеха тихо на голямата централна маса.

В допълнение към приятната атмосфера бе и музиката, която звучеше на заден план, а следобедните слънчеви лъчи нежно се прокрадваха през големите прозорци, създавайки красиво сияние върху листата на изобилната зеленина.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR