28 април, 2024

Създаден през 2000 г. като национално състезание по програмиране, днес CodeIT е един от най-старите конкурси в света с участвали до момента над 2300 състезатели от 20 държави. От 2007 г. се провежда под патронажа на Президента на Република България, а през 2011 състезанието стъпва на международната сцена. Организатор на CodeIT e Мусала Софт и всяка година екип от бивши състезатели и олимпийци по информатика в компанията отговаря за изготвяне на задачите в конкурса.

Срещаме Ви с екипа зад 23. сезон на CodeIT: Добрин Башев – студент в Технологичния университет в Делфт, с отличия в национални и международни състезания и олимпиади по информатика, Мартин Копчев – също носител на множество отличия в областта, четирикратен победител в CodeIT и бъдещ студент в Оксфордския университет и Стефан Желязков – софтуерен архитект в Мусала Софт и ръководител на екипа.

Кой откри света на програмирането за вас и кога разбрахте, че това е пътят, който ще следвате?

Добрин: В началото на 5. клас, в ПМГ “Акад. Иван Гюзелев” – Габрово, г-жа Галя Неделчева сформира група по програмиране на C++, която аз виждах като чудесна възможност да спечеля нинджа тениска. По-късно осъзнах, че програмирането е изключително интересно, изисква логическо мислене и предоставя безброй нови възможности за развитие. Някак неусетно, без да взема конкретно решение, поех по този път.

Мартин: Започнах да се занимавам с програмиране през 2013 г. в 4-ти клас. Тогава учех в школата за състезателно информатика на C++ на г-жа Капралова в град Габрово, а оттам продължих със състезанията до края на средното си образование. От тази есен предстои да бъда студент в Оксфорд и да продължа развитието си в областта на математиката и компютърните науки.

Стефан: За първи път се докоснах до програмиране през 2003 г., когато бях в 6. клас. Моята учителка по информатика в V ОУ в Стара Загора, г-жа Химчева, събра екип за изработка на сайт, с който участвахме на международен турнир в Турция. Тогава за първи път писах HTML. Участието в Турция ни донесе 3-то място.

В колко състезания сте участвали на национално и международно ниво и имате ли най-ценно за Вас отличие?

Добрин: По груби сметки над 100, но точно колко ми е трудно да определя. Свързвам всяко постижение с различни трудности и прескочени предизвикателства от задачи с нестандартни идеи. Колкото и да съм щастлив от всичките, бих казал, че едно от най-ценните ми отличия е сребърният медал на първата Европейска младежка олимпиада по информатика – eJOI 2017.

Мартин: Участвал съм в повече състезания, отколкото мога да преброя. Най-ценните отличия за мен са сребърните медали от международните олимпиади по математика и информатика – IMO и IOI.

Стефан: Преди години участвах в състезания за изработка на сайтове в България, като любимата ми тема беше астрономия. В Пенсилванския университет (САЩ) участвах активно в така наречените “хакатони”, където веднъж в екип от 3-ма спечелихме специална награда от Майкрософт за приложение за Windows Phone, както и специалната награда на публиката. Най-ценното за мен от тези състезания си останаха опитът, преживяванията и приятелствата.

Какво е за вас участието, а след това и работата в „бекстейджа“ на CodeIT?

Добрин: Възприемам участието си най-вече като отговорност към участниците в състезанието, тъй като те отделят част от личното си време. В замяна трябва да получат нещо – добре подбрани задачи, които да ги затруднят достатъчно, за да им донесат удовлетворение, когато ги решат. Тук е нашата роля като екип на CodeIT. Полагаме нужните усилия за безпроблемното протичане на рундовете.

Мартин: Форматът на състезанието е уникален – един сезон трае от октомври до юни, има 6 задочни (онлайн) кръга, а най-добрите 12 участници от основното и 5 от младежкото класиране идват в София на присъствения финал. Това прави участието в конкурса много интересно, затова насърчавам поддържането на тази инициатива.

Стефан: Щастлив съм, че това е проект, който цели да предизвика възможностите на много програмисти от България и чужбина, да ги направи по-добри и да им даде поле за съревнование. Вярвам, че така те израстват в тази сфера, развиват своите умения и се научават да преодоляват трудности.

Коя е любимата ви част от работата по състезанието?

Добрин: Винаги съм обичал да отговарям на въпроси по време на състезанието. Така мога да помогна на участниците да разберат по-добре условието на задачата. В същото време трябва да внимавам да не издам нито частица от решението. Така де, няма нищо по-сладко от безкомпромисното “Без коментар”.

Мартин: Любимата ми част са дискусиите с участниците след края на рундовете, особено маратоните, след които състезателите коментират своите идеи.

Стефан: Контактът с участниците. Интересно е, когато пишат въпроси или реагират по други начини на предизвикателствата в CodeIT. Финалът също е вълнуващо преживяване, защото тогава общуваме на живо. Всички участници са чудесни и много, много талантливи. За мен е чест да се срещам с тях.

Какво ще посъветвате състезателите и онези, които се колебаят да вземат участие?

Добрин: На всички състезатели желая успех, а всички останали приканвам да се включат в надпреварата, защото съм убеден, че ще им хареса.

Мартин: Най-вече да се забавляват. В рундовете участниците показват своите възможности и предизвикват себе си, няма място за притеснение.

Стефан: В класирането съм виждал как хора, пропуснали 4 от 6-е кръга, се представят силно в останалите 2 и се класират на финал. Участниците трябва да знаят, че никога не е късно да се включат. Участвайки, всеки се сдобива с нещо ново – емоции, знания, увереност пред трудностите. А и не малко участници получават награди от томболата в края на всеки кръг, която включва всички участници без значение какви точки са получили за решенията си. Така че, участвайте!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR