28 април, 2024

Димитър Попов има опит в гейминг индустрията и затова е развил своето студио за игри в Пловдив – The Sixth Hammer. Неговият ден протича по много стандартен начин.

Как започва работният ти ден?
Обикновено с кратка разгряваща тренировка, както и решаване на судоко или нещо за запалване и на мозъчните клетки. След това потеглям за офиса.

С какви проекти се занимаваш?
През годините ми като програмист съм пробвал редица различни проекти – електронни магазини, игри, мобилни приложения, интернет плъгини, браузъри, че дори и проект за умна къща.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?
Всъщност имам чаша подарък, на която е изобразена в чудесен детайл и реализъм крава :D. Такива чаши има целият ни екип в момента, заради страстта ни към последния ни проект – Moo Lander – голям приключенски платформър с крави за компютри и конзоли.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?
В дните, в които се занимавах основно с уеб програмиране ползвах ежедневно PHP, MySQL, HTML5, CSS3 (+Sass, +Less), Javascript (+Jquery), след това преминах на Java и разработка на мобилни приложения и игри, но в момента ползвам основно C# (и Unity), тъй като отново смених фокуса си на игри за десктоп и конзоли.

Каква литература четеш за разпускане?
Тук отново се затруднявам да избера само един жанр. Много обичам физиката – чета какви ли не книги на тази тема. Книгите на Стивън Хокинг, например, са доста интересни.
В същото време се интересувам и от философия, и от бизнес, както и от биографии на успешни личности. От художествената литература харесвам най-много sci-fi, напр. книгата “Играта на Ендър”.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?
От опита ми до тук съм видял, че решенията на проблемите винаги идват при теб, ако си достатъчно търпелив и постоянен. Иначе обичам да си правя разходки, на които обмислям решения за справянето с различните предизвикателства в работата ми.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?
Обикновено слушам епична филмова или old-school музика, докато работя. Правя си и почивки, на които разпускам с екипа в офиса.

Какви са ти хобитата след работа?
Обичам конната езда, макар че това е спорт, който е трудно да практикуваш през зимата. Въпреки това няма по-епично чувство от това, облечен в средновековни дрехи, да се спуснеш с коня по пълнолуние, бягайки към планински хълм, от който се разкрива невероятна панорамна гледка, докато слушаш музиката на “Властелинът на пръстените” от преносима тонколона. Също така обожавам планината и дивите палатки – лагерувал съм на много красиви места досега и имам дълъг списък с още много дестинации за тази година.

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?
Беше интервю, проведено по скайп. Много исках работата, защото тъкмо бях изкарал книжка и ми трябваше нова кола. Бях леко притеснен, защото не знаех как точно протича едно интервю. Но в крайна сметка мина много добре, и работата, която започнах беше приятна и забавна, защото я работех дистанционно, където поискам. Първият ми работен ден беше с много добър приятел от музикалното училище, в което учех тогава. Те бяха взели и него на тази работа, и ние я работихме от кафенето срещу училище, което беше доста забавно, защото това беше любимото ни кафе – все още помня вкуса на невероятните кафета, които ни правеха специално там, покрити догоре с бита сметана и пръчици.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?
Много обичам технологичните събития, защото ми дават възможност да се запозная с нови готини хора от бранша. Също така в случая при нашата игра ни дават критичния feedback, който ни е нужен, за да достигнем нивото на качество, което гоним.

Кога кодиш – през деня или през нощта?
Трудно е да се каже, защото нямам час от деня, в който да кажа че със сигурност няма да работя. Понякога идеята как да реша някакъв проблем. Решението на това как да направим меките обекти в нашата игра ми дойде в 3 вечерта, след като се събудих от сън. Бях си забравил телефона в колата, затова слязох и го записах, за да не го забравя. Или музата да запиша нов музикален трак идва и насред нощта.

Но ако говорим за обичайното време – като тийнейджър работех основно вечер, но сега съм в офиса от 10 до 18ч.

Къде си се представяш след 5 години?
В професионален план си представям нашата компания The Sixth Hammer развита и доказала се на пазара за игри. Но не само – имам идеи и амбиции за обхващане на други технологични сектори, например проектът ни за Smart House. Може би и разработката на Moo Lander 3 :D, ако се получат нещата с тази…

 

Тагове: , , , , , , , , , , ,