28 април, 2024

Подразделението за частни капиталови инвестиции на най-големия франчайзополучател на ИКЕА, Ingka Group, наскоро инвестира в базирания в Лондон фонд Ocean 14 Capital’s ocean sustainability LP, с което общата набрана сума достигна 130 млн. евро до тавана от 150 млн. евро на Ocean 14, съобщава tech.eu.

Смята се, че това е първата сделка на Ingka Investment със специфичен за океаните LP инструмент. Ocean 14 Capital стартира за първи път през ноември 2021 г., след като набра 80 млн. евро в скрита форма от Европейския инвестиционен фонд, Builders Vision, фондация Minderoo. През септември миналата година фондът добави 10 млн. евро от държавния инвестиционен фонд на Монако.

По данни на ОИСР до 2030 г. около 3 трилиона долара ще бъдат генерирани от океански предприятия в рамките на така наречената “синя икономика”.

В специална сесия на тема “Океан 20: изграждане на устойчива синя икономика” Питър Томсън, специален пратеник на генералния секретар на ООН за океана и съпредседател на общността на лидерите в областта на океаните на Световния икономически форум “Приятели на действието “Океан”, заяви, че устойчивата синя икономика представлява не по-малко от “бъдещето на човешката сигурност” и е от решаващо значение за справедливостта между поколенията, като призова лидерите да се възползват от критичните възможности за действие “Океан” през 2023 г.

През следващите три години “Океан 14” ще подкрепи 20-25 предприятия за възстановяване на океаните, които са в етап на растеж, по-специално в области като устойчиви риболовни практики, алтернативни протеинови продукти и опазване на океаните.

Около две трети от паричните средства на фонда LP ще бъдат насочени към европейски стартиращи предприятия в областта на океана.

Повече подробности около новината можете да прочетете на международното издание DevStyleR.IOOcean 14 Raises €130 Million to Improve the State of the Oceans

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR