29 април, 2024

Промяна на професията е нарастваща тенденция в България. Като една от най-модерните и гъвкави индустрии на пазара, ИТ секторът приветства все повече специалисти, независимо от техния произход, пол или възраст. Промяната не винаги е лесна, след години натрупан опит в напълно различна сфера. Нека разберем дали е толкова трудно по примера на Петър Митев. Петър следва изключителен кариерен път, докато достигне истинското си призвание като QA инженер в Devexperts, водеща глобална финтех компания.  

Петър, каква е настоящата ти позиция в Devexperts?  

Аз съм младши QA инженер.

А с какво си се занимавал преди? 

Преди се занимавах с други, много различни неща. Учих изкуства: театър, актьорско майсторство и филмова режисура. Работил съм в други компании, но отново нямаше нищо общо с това, което съм учил в университета, а отскоро съм QA инженер.

Беше ли плашещо да смениш професията си толкова драстично? 

Плашещо… Не, не бих казал. Но не беше и промяна, каквато я познаваме. По-скоро ставаше дума за личната ми борба да се приспособя психически към факта, че вече няма да се занимавам с определено нещо и ще трябва да започна отначало в друга посока. Технически не беше трудно, но емоционално беше труден процес.

А защо избрахте QA като професионален път?   

Намерих себе си в определението за QA инженер. Опитах се да усетя какво е да си в тази роля. И това ми хареса. Досега не бях попадал на роля, която да ми подхожда като идея, като работа.

Трудно ли беше да усвоиш новите умения, които ти бяха необходими за тази работа?

Не бих казал, че срещнах много трудности. Както при всяко непознато нещо, преминаваш през кривата на ученето и започваш да преодоляваш малко по малко. Просто всеки ден се сблъскваш с някои малки трудности, през които трябва да преминеш, и въпрос по въпрос се учиш и израстваш.

Компанията, в която започвате работа, също играе важна роля. Екипът ми направи всичко за гладкото въвеждане в работата и вероятно тук е моментът да благодаря на моя невероятен ръководител, мениджър и колегите за цялата подкрепа, насоки и помощ, от които имах нужда. Ценя приятелската и позитивна атмосфера на работното място, ако търсите същото, Devexperts е мястото, където трябва да бъдете.

Кое беше най-голямото предизвикателство, с което се сблъска по време на този завой, който направи в кариерното си развитие?  

Това беше да открия къде са допирните точки между нещата, които съм правил преди, и сегашната ми позиция. В началото, когато започнах да развивам новите си знания, бях сигурен, че има неща от предишния ми опит, които мога да пренеса в настоящата си позиция. С течение на времето открих доста от тях.

Като например?  

Например, аналитичното разглеждане на даден проблем. Открих голяма прилика между анализирането на роля като актьор и анализирането на ИТ проблем като QA инженер. Колкото и различни да са тези две неща, някои общи правила важат за начина, по който човек анализира, независимо дали става дума за текст или за случай. И така, убедих се, че колкото и голяма кариерна промяна да предприема човек, колкото и категорична да изглежда смяната на сферата, винаги има полезни неща, които можеш да пренесеш от предишния си опит в настоящия.

Доброто ръководство може да помогне на човек да открие такива взаимовръзки и да ги използва, за да придобие нови знания и да развие съществуващите умения. Devexperts стартира стажантската програма през 2023 г. Сигурен съм, че тя ще окаже огромно влияние и ще помогне на хора като мен да намерят своето място в тази индустрия.

А как реагираха семейството и приятелите ви, когато решихте да направите тази голяма промяна?  

Странно, ако трябва да съм честен. Най-близките ми бяха подготвени за това, все пак им бях казал, че вече се насочвам към нови проекти, така че за тях не беше голяма изненада. Но да кажем, че моите приятели и близки хора, с които не се срещам толкова често, бяха невероятно изненадани, когато разбраха, че имам нова професия, че съм захвърлил всичко и започвам отначало в съвсем нова област. Да, те бяха шокирани. Разбира се, последваха въпроси: защо, как, за какво, но в крайна сметка ме подкрепиха в решението ми.

Какво най-много ти харесва в работата ти сега и защо? 

Решаването на проблеми ми доставя голямо удоволствие. Всеки път, когато трябва да намеря решение на даден проблем и успея, се зареждам много!

А какво най-много ти липсва от предишната ти професия?  

Хм… може би онова емоционално освобождаване, което актьорът може да постигне на сцената чрез играта. То служи като терапия. Липсва ми усещането за пълно отпускане в работата ми, пред хората. От друга страна, сега имам още една свобода, която не съм имал преди, като например възможността сам да определям часовете си и да планирам времето си.

Тази гъвкавост е изключително удобна. Например, мога да започна деня, когато пожелая, а за нощна сова като мен това е точно това, което лекарите съветват😊. Освен това хибридният режим на работа е невероятен. Благодарение на новата ми професия мога да работя от уюта на дома си от време на време. Харесва ми.

Какво би казал на някой, който планира да смени професията си?  

Бих казала на хората, които се чудят, да не се чудят, а да опитат. Няма гаранция, че ще успеят, но няма и гаранция, че няма да се влюбят напълно в новата си кариера. Във връзка с това бих искала да спомена нещо. Преди повече от 10 години, когато за пръв път чух за QA и проверих за какво става дума, го намерих за изключително скучна тема. А сега, 10 години по-късно, това е една от най-интересните роли за мен в ИТ компания. Хората се променят и няма как да разберат в какво са добри и какво наистина им харесва, ако не опитат.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager