27 април, 2024

Георги Минков ни сподели интересни случки с колегите му от Dreamix. Той започва деня си с чаша чай и след това се занимава със задачите си в офиса. Запознайте се с неговия #DailyRoutine.

Как започва работният ти ден?

В повечето дни започва от ранна доба с една хубава разходка до офиса, било то пеш или с колело. Акостирал в офиса, започва дневният ми ритуал – чаша топъл чай и преглед на задачите, които имам да свърша през деня, разбира се, през това време се прокрадва и приятен разговор с “ранните птици” в офиса.

С какви проекти се занимаваш?

В момента се занимавам с ADF Oracle проекти, но отделно от това разглеждам всякакви технологии, свързани с кариерното ми развитие, като Spring, Kubernetes и други, които се използват в компанията.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Няма да намерите много неща върху бюрото ми. Няколко тетрадки за разписване на идеи и водене на бележки, съпроводени от хилката ми за тенис на маса, чифт очила, чаша и пате… да, пате. Историята зад патето е следната, обичам от време на време да си говоря сам. Здравей, шизофрения! Докато размишлявам над даден проблем, та колеги от университета решиха, че ще изглеждам по-малко луд, ако имам на кого да говоря.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

В момента главно се занимавам с Java, но допълнително съм разглеждал езици като C++, Python и Haskell. По-голямата част съм ги изучавал във ФМИ към СУ и в свободното си време, където ги упражнявам, преподавам като асистент и/или намирам с кого да размишляваме над даден проблем.

Какво четеш за разпускане?

През свободното си време обичам да чета разнообразна литература, от научна фантастика, през любовни романи до техническа литература. Ако трябва да избера конкретна книга, бих избрал между – “Младият Шерлок Холмс” и “We have no idea”.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Интересен въпрос и конкретен отговор няма. Когато се изправя пред даден проблем (предизвикателство) започвам да събирам наличната, в текущия момент, информация. След това размишлявам какво може да се направи по въпроса, ако стигна до задънена улица, търся външни ресурси по дадената тематика и/или се допитвам до моите колеги. Особено последният подход е много успешен, защото когато сте събрани хора с различен опит, може от всеки да научиш нещо ново и да разшириш своя мироглед.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Пробвал съм различни техники и следните две са най-успешни до момента:

  • Изолирам се от външния свят, пускайки си музика на слушалките, за предпочитане нещо леко и хармонично.
  • Когато усетя, че концентрацията ми е нарушена или пък съм уморен, една кратка разходка и/или 5 минутен разговор с колега в общото пространство винаги ме зарежда с енергия и успявам да върна своя фокус към задачите си.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Интереси имам, както да следя, така и да практикувам различни спортове. Сред втория тип специално място за мен имат тенис на корт, на маса, волейбол и хандбал, а следобед прекаран в гледане на Формула 1 е винаги добро решение. Хубавото е, че в офиса имаме тенис на маса и ако ми се доиграе в работно време, просто хващам някой от колегите. При толкова активни хора, винаги можеш да намериш другарче, дори за бърз пробег на 10км в неделя сутрин.

Какви са ти хобитата след работа?

Обичам да експериментирам и да пробвам нови и нови неща. Сред тях са различни музикални инструменти – пиано, китара, които помагат в края на деня да се разтоваря и забавлявам. Сред любимите ми хобита са – гореспоменатите спортове, автомоделизъм, дълги разходки в природата, фотография, планинско и градско тичане. Наскоро, с колеги от офиса, стартирахме и вътрешен клуб по роботика, който добавя още една графа към интересите ми.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

Кой не обича StackOverflow?! Много зависи за каква тематика става въпрос и към какво се е насочил човек, ако говорим за цялостно развитие в Java света бих казал – OCA, Effective Java Programming, ако говорим за Git контрол – Git Pocket Guide е едно добро четиво. Всякакви платформи за споделяне на знанията под формата на статии и блогове са прекрасен източник (пример GeeksForGeeks, Jax и сродни).

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?

 

Помня, че още със събуждането ми бях – “Какво ли ще стане днес?!”, за мой късмет – само хубави неща. В офиса ме посрещнаха много топло, запознаха ме с колегите, разясниха ми културата на фирмата и как функционират отделните ѝ звена. Денят продължи с фирмен обяд с екипа ми и новите колеги. Във фирмата има интересна инициатива – в следобеда на първия работен ден на всеки нов човек, цялата компания се събира и го приветства с добре дошъл. Аз също имах своите 15 минути слава за “неудобни” въпроси. Всичко това остави в мен чувството, че съм на правилното място.

Историята покрай започването ми в Дриймикс е доста интересна – реално минах през целия процес на интервюиране, около 6 месеца, преди да стартирам в компанията. Бяха ме одобрили за позицията на junior developer, но като повечето студенти без практически опит, аз също имах известни колебания дали ще се справя с динамиката на пълния работен ден, следването в университета и всички гореизброени интереси и хобита. Важното е, че заедно успяхме да изберем точния момент за моето присъединяване и вече 9 месеца съм част от #dreamixteam.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Да, при това всеки път с удоволствие, защото всякакъв вид форуми, свързани с личностното и професионалното развитие те правят по-добър специалист. Лично за мен са важни и от страна на контактите, които може да си изградиш с хората, както и обмяната на опит и знания.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа?

Представете си следната картинка, QA с пистолет с гумени патрони… да, много dev-ове пострадаха. Край.

Къде си се представяш след 5 години?

На Бахамите…може би след 15 години, но за след 5 се виждам да съм завършил бакалавърското си образование, записал магистратура и развиващ се в сферата, в която съм.

Кое е любимото ти програмистко meme/виц?

Кой е твоят IT гуру?

Нямам изявен IT гуру. За мен, от всеки един професионалист мога да науча нещо ново и интересно, не говоря само за технологични знания, а за това как да подходим към даден проблем, как да представим своята теза, как да говорим в конкретни ситуации дори.

Кои са трите неща, които обичаш в своята професия?

Динамиката, предпоставките за комуникация с различни личности и непрестанното развитие, което ни се предоставя.

Кога кодиш – през деня или през нощта?

Смятам, че съм най-продуктивен през деня, особено в ранните часове (ирония, а сега е 01:26 и тъкмо пиша ML), разбира се, понякога тишината на нощта е запленяваща и предпоставя за дълги часове труд.

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той?

В момента съм с две кучета, Артур и Ника, които са съответно Ландзеер и смес (“шоколадов мини териер”). Правят перфектна компания при дългите преходи из учебниците и писането на проекти.

Тагове: , , , , , , , ,