19 април, 2024

Технологичните общности са полезен начин да срещнем специалисти със сходни интереси и да обменим ценен опит.Такава е целта и на Django Bulgaria. Антония Йорданова разказва повече за единствената Django потребителска група в страната и за ползите от участието в нея.

Разкажете ни за вашата технологична общност. Кога поставихте нейното начало?

Преди 2 години стартирахме инициативата за групата „Django Bulgaria”. Идеята за създаването на този проект, който е без аналог у нас, е на група хора от софтуерната компания Hack Soft. Целият ни екип използва Python и тогава забелязахме, че всъщност в сектора липсва user group за Django – най-разпространеният Framework на Python. Така се появи и единствената Django потребителска група в страната, като идеята на общността е да споделяме знания и опит, да обменяме идеи.

Как Django Bulgaria се разрасна през годините?

Интересно е, че хората сами дойдоха при нас. Разраснахме се постепенно и от само себе си, новите членове откриха отворената ни Facebook групa. Други пък ни намериха чрез Meetup, където се помещават обикновено user групите. Споделихме идеята в други, вече създадени Python групи и IT общности. В началото бяхме около 60 души, а днес сме близо 300.

Какви хора обединявате – кадри от големи компании и/или фрийлансъри?

При нас има хора на всякакви позиции, професионалисти от големи и малки компании, както и фрийлансъри. Както всичко в IT сектора, и при нас преобладават повече мъже, но дамското присъствие също не липсва.

Каква е главната полза от съществуването на вашата общност?

Създадохме групата на 6 юни 2016. Наскоро отпразнувахме две години от нейното създаване, като обичайно се събираме в залата на HackBulgaria. Ползите от съществуването на общността ни е, че тя събира на едно място хора със сходни интереси, дава възможност за създаване на нови полезни контакти. При нас идват всякакви хора – вече работещи и студенти, които могат да обогатят своите познания и опит. Всички въпроси, които възникват у тях, могат да бъдат обсъдени и заедно откриваме търсените отговори. Макар че нашите срещи не са чак толкова регулярни, те са веднъж в месеца, на тях хората се обогатяват и се получава един своеобразен тиймбилдинг.

Как можем да се присъединим към Django Bulgaria? Групата подходяща ли е за хора, които все още не са достатъчно навлезли в IT сектора?

Нашата група е отворена към всички желаещи! Тя е подходяща и за хората, които тепърва започват с Django. Темите, които обикновено представяме на срещите, са доста разнообразни. Някои от тях са особено подходящи за по-неопитните хора. Имаме и лектори, които по интересен начин представят писането на код, като минаваме през целия процес на създаване и всички въпроси са добре дошли.

Тъй като всичко около общността е самоинициативно, ние нямаме никаква такса за участие в групата. Нужно е само вашето желание, за да станете част от общността! Не търсим спонсори, по-скоро това е наша лична кауза като екип, която на този етап ще остане на локално ниво.

Тагове: , , , , , , ,