24 март, 2023

Tesla има амбиции да разработи напълно автономен автомобил до края на 2020 г. Това стана ясно от онлайн изявлението на Илън Мъск по време на Техническия панаир в Шанхай.

Основателят на най-ценната автомобилна компания в света, който и преди това е правил преждевременни прогнози за появата на напълно автономни автомобили, представи актуализиран график в предварително записано съобщение на техническия панаир в Шанхай.

„Изключително съм уверен, че ще имаме „Ниво 5“ или пълна автономия и мисля, че ще се случи много бързо“, каза Мъск. „Сигурен съм, че ще имаме основната функционалност … завършена тази година.“

Преди години Мъск беше казал, че Tesla може да разработи технологията за напълно автономно превозно средство до 2018 г., а после миналата година заяви, че това може да стане до началото на 2020 г.

Базираният в Калифорния производител на електрически автомобили, стана най-ценният производител на автомобили в света по-рано този месец, а акциите на Tesla се повишиха тази година благодарение на силните данни за продукцията, въпреки прекъсванията от корона вирусната епидемия.

Сложността и автономността на технологията за самостоятелно управление на автомобили е класифицирана до „Ниво 5“. По-ниските нива се отличават с комбинация между автономно вземане на решения от превозното средство заедно с необходимата човешка намеса.

Но „Ниво 5“ означава автомобил, който не изисква никаква човешка намеса, което позволява на пътника да спи или да гледа филм, докато колата се справя с цялата навигация, както и настройките, за да се избегнат сблъсъци.

Tesla вече дава възможност за частична автономия на своите автомобили, но анализаторите казват, че пътят към пълна автономия е изправен пред значителни законови и регулаторни пречки, да не говорим за това дали потребителите ще се чувстват комфортно, като поверят пълен контрол на своите автомобили.

Tesla е в конкуренция с Waymo, Uber и традиционни автомобилни производители, за да предложи на пазара автономни превозни средства.

Регистрирайте се безплатно за онлайн дискусията „Privacy Matters – поверителност, лични данни и методи за защита“

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,