17 април, 2024

Google се съгласи да плати 391,5 млн. долара на главните прокурори на 40 щата за своите практики за проследяване на местоположението. В споразумението се посочва, че Google са заблуждавали потребителите си, че са изключили проследяването на местоположението си, въпреки че компанията е продължавала да събира информация за локацията им. Разследването, което е най-голямото досега споразумение за защита на личните данни на потребителите, водено от генерални прокурори, се провежда съвместно от Орегон и Вашингтон.

„В продължение на години Google даваше приоритет на печалбата пред неприкосновеността на личния живот на потребителите. Те бяха хитри и измамни. Потребителите си мислеха, че са изключили функциите за проследяване на местоположението си в Google, но компанията продължаваше тайно да записва движенията им и да използва тази информация за рекламодателите.“,

заяви главният прокурор на Орегон Елън Розенблум в съобщение за медиите.

Наред с тези промени Google ще създаде цялостен информационен център, в който ще бъдат подчертани ключовите настройки за местоположението. Освен това глобалната компания планира да предостави на потребителите, които създават нови акаунти, по-подробно обяснение за това какво представлява Web & App Activity и каква информация включват те. Компанията заяви, че ще продължи да изтрива данните от историята на местоположението за някои потребители. Понастоящем Google е изправен пред съдебен иск от Вашингтон, Тексас и Индиана. Миналия месец компанията се съгласи да плати на щата Аризона 85 млн. долара за уреждане на отделно съдебно дело.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR