19 април, 2024

Банковата карта заема второ място (54%) сред предпочитаните методи за разплащане от българите, а парите в брой продължават да държат първа позиция с 67%. Това показват резултатите от международното проучване „Нагласи към методите на разплащане“, поръчано от EVO Group в партньорство с Visa в страните от Централна и Източна Европа. Като основна причина да се избира плащане в брой 38% от анкетираните посочват отсъствието на възможност за дигитална трансакция в магазина или пункта за услуги.

Потребителите биха искали да могат да плащат с електронни средства на все повече места, като тези очаквания се развиха значително по време на пандемията от COVID-19. Затова инициативите, които помагат на малките и микропредприятията да станат част от дигиталната икономика, придобиват сега още по-голямо значение.

„Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в условията на глобалната дигитална икономика, те трябва да се погрижат да предлагат методите за разплащане, които клиентите им предпочитат. Дребният бизнес се нуждае от експертна подкрепа, за да се ориентира в бързо променящата се среда, както и да познава възможните решения, които могат да му помогнат да осъществява електронни плащания и да посреща нуждите на клиентите си бързо, удобно и сигурно. Visa има опита и може да помогне на малките и средните предприятия да извлекат максимална полза от преминаването на бизнеса им в онлайн пространството. Вярваме, че когато малките и средните предприятия успяват, печелят всички „,

каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Резултатите от проучването показват, че парите дават на българите усещане за независимост и свобода на избора, осигурявайки им комфортен живот. Те са доста заинтересовани да инвестират пари и да използват банковите услуги като начин за управление на парите, внимателно контролират и планират разходите си.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR