20 април, 2024

Майкрософт България и Телелинк Бизнес Сървисис отвориха първия „Dream Space“ – STEAM учебен център. Той предлага напълно безплатно на всички учители и ученици завладяващи и базирани на научни изследвания изживявания.

Целта на проекта е да достигне до 10 000 ученици и 600 учители за първия учебен сезон.  Освен това  предстои  инвестиция на Майкрософт от един милион лева в рамките на следващите 5 години, за обновяване на STEAM лабораториите и материалната база на „Dream Space“, за нуждите на учителите и учениците от ресурси и добри практики.

Целта на Dream Space е чрез обученията за ученици, учители и общности да се подобрят техните STEAM умения, изчислително мислене и важни социално-емоционални умения като емпатия, креативност, етично вземане на решения и сътрудничество.

„В нашата страна има повече от 565 000 ученици от над 2000 начални и средни училища, които изучават природни науки, технологии, инженерство, изкуство и математика чрез STEAM обучения, и развиват и надграждат своите STEAM умения. Нашите деца са създателите на нашето бъдеще, така че наша е отговорността да ги научим как да развият своите умения и компетентности, да изградят уменията, необходими за професиите на бъдещето“, коментира д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Обученията са безплатни, а учителите ще трябва да се регистрират предварително в системата, за да запазят място за тях и техните ученици. Dream Space обхваща практическите задачи, като кодиране, а също и най-новите технологии като инструменти за тяхното решаване.

“За нас в Телелинк Бизнес Сървисис именно децата са най-важни, когато става дума за нашето бъдеще, затова сме ангажирани с тяхното обучение и растеж, чрез иновативно образование. Щастливи сме да си сътрудничим с Майкрософт България, за да осигурим равни възможности за всички и ще подкрепим образователната система в страната“, сподели Иво Русев, главен търговски директор в Telelink Business Services.

„Dream Space“ демонстрира ангажираността на Майкрософт към българското общество, част от което сме повече от 20 години. Това е поредната стъпка напред – STEAM учебен център, където всеки учител и ученик може да изживее науката и технологиите по един уникален начин. Съществената част от това образователно пътешествие ще бъдат иновативните, завладяващи и забавни технологии като: виртуална реалност, Sphero Edu роботи и Minecraft: Education Edition“, сподели Албена Спасова, директор на програма „Образование“ към Microsoft, ЦИЕ Multi-Country.

На официалното откриване на „Dream Space“ присъстваха и Борис Герасимов, директор на дирекция ИКТ, Хана Каменетски, старши търговски аташе на Американското посолство в България, Мишел Симънс, генерален мениджър на Microsoft Multi-Country, и Калин Димчев, изпълнителен директор на „Майкрософт България“.

Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел също изрази пълна подкрепа за този проект. 

Дейностите в „Dream Space“ включват разнообразна програма от семинари, екскурзии и обучения на учители, предоставяйки им национална акредитация, както и Dream Space TV (забавни видеоклипове, включващи различни интервюта и демонстрации).

Идеята за проекта е вдъхновена от убеждението на Майкрософт, че именно учениците са тези, които създават бъдещето и са от фундаментално значение за икономическия растеж на всяка страна.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR