20 април, 2024

Остава по-малко от месец до провеждането на Европейската олимпиада по информатика за момичета (EGOI), в която България ще бъде представена с отбор по състезателно програмиране. Домакин на Олимпиадата е Турция, като събитието ще се проведе в присъствена форма от 16-и до 23-ти октомври 2022 г. в Анталия.

Турнирът е насочен към момичетата, които имат желание да се развиват в света на компютърните науки и технологичните иновации. Състезанието предоставя на младите таланти вдъхновяващи примери, възможности за натрупване на състезателен опит и увереност.

В първото издание на събитието, проведено през 2021-ва година, българският отбор спечели 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Тази година отборът ни е в състав:

  • Емилиана Иванова Димитрова – IX клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София, спечелила сребърен медал на EGOI 2021;
  • Нора Огнянова Паскалева – IX клас, Американски колеж, Школа „Олимпийци“, София;
  • Ясмин Бехич Ердим – X клас, МГ „Гео Милев“, Плевен, спечелила бронзов медал на EGOI 2021;
  • Деница Маринова Янкова – XI клас, ППМГ „Н. Попович“, Школа А&Б, Шумен.

Момичетата са избрани на основата на представянето им на поредица състезания по информатика.

Традицията е продължена и тази година ръководители на отбора са отново доц. Пламенка Христова от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Подобни събития са добър повод за допълнителна мотивация на дамите, които имат желание да се развиват в света на технологиите, споделя доц. Христова.

В подготовката на отбора се включва и екипът на VMware. Компанията подготвя поредица от онлайн срещи с девойките, по време на които те ще получат съвети относно участието си в състезания, както и насоки за избора си на образование и кариерно реализиране.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager