19 април, 2024

Елена Чавдарова е WP Dev Team Lead в SiteGround. Номинирана е от колегите си за Developer on Focus, защото е човек, който грейва в усмивка винаги, когато разказва за работата си и това как да повиши продуктивността в услуга на клиентите, благодарение на технологиите. Казва, че именно това е нейното удовлетворение и мотиватор за развитие – хората. В една строго технологична среда, Ели е професионалист, който вижда човешкото. 

Кого номинирате за „Developer на фокус“?
Елена Чавдарова, WP Dev Team Lead в SiteGround

Каква е причината да я номинирате?
Историята на Ели в компанията започва от университета. Тогава тя е на 23 години и решава да кандидатства като Technical Support в SiteGround. Преборва се за мястото с хъс за работа и вроденото си любопитство, като тя е и една от първите жени на такава позиция в компанията. Ели остава на тази роля пет години, като всеки един ден учи и се развива, понякога мислейки над даден работен казус по цяла нощ. Ролята на WP Dev Team Lead поема буквално веднага след майчинството си, преди около година. В една сфера, в която няма много жени, Ели почти се самоизгражда като водещ професионалист с наистина страхотни резултати. Номинираме я, за да покажем, че ученето през целия живот е ключът към успеха и че стереотипите за жените в IT сферата се променят, благодарение на професионалисти като Ели. Надяваме се това да бъде вдъхновение и мотивация за още млади жени, които търсят развитие в IT сферата.

Опишете нейните професионални качества.
Адаптивност и любопитство, желание да се учи и винаги да намира ключа към всеки казус. Подкрепата, която дава за екипа, свеж и необременен поглед, който помага в разплитането на редица предизвикателства. Търпението също е нейна отличителна черта и това, че не се отказва, докато не постигне целта си, дори и това да е от десетия опит.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
Упоритостта и усърдието на Ели не остават незабелязани още в самото начало на кариерата й в SiteGround. През 2015 година, току-що присъединила се към екипа на компанията, Ели е отличена с вътрешна награда като най-успешно представящ и адаптиращ се нов служител. Ели е много горда и искрено щастлива, когато споделя за това признание. Смята, че това ѝ дава криле да се разгърне и да си повярва, че работата ѝ наистина носи промяна. Другата ѝ награда е Top Representative, за 2017 година, с резултат 98.4% позитивна обратна връзка от клиенти.

Разкажете ни повече за нея като личност.
Ели е майка, има син на 4 години. Ежедневието ѝ е основно ангажирано с детето и работата ѝ. Компанията ѝ дава възможност да работи както от офиса, така и доста често от вкъщи, което помага и на семейството. От друга страна, обаче, това е нейният личен “още един SiteGround офис някъде по света” – в случая около Пловдив. Онова място – където малкият ѝ син, още преди да започне да говори добре, е “затварял тикти (тикети от клиенти)” – е специалният работен кът на Ели у дома, където обича да сяда с чаша кафе още преди началото на работното време, за да подреди задачите си и програмата за деня. В допълнение към предимствата на хоум офиса, Ели допълва и любопитния факт, че целият ѝ екип работи от различни точки на страната. Това не пречи на добрата връзка и комуникация между тях, а напротив. Работата им е свързана с доста колаборация и може да се каже, че макар и от дистанция Ели и колегите ѝ са по цял ден заедно в непрестанна връзка по казуси и задачи. Взаимната подкрепа и дискусии е силата им. Въпреки, че Ели има само една година опит като девелопър, често тя е онзи свеж външен поглед, който открива верния път или предлага нестандартно решение.

Можете ли да опишете как протича нейният работен ден?
От януари 2022 тя е лидер на екипа и с това следват неизбежни промени. В момента тя отговаря не само за себе си и своята дейност, но и за екип от 3 програмисти. Смята, че водещо е колегиалното отношение и взаимопомощта, когато те са в здравословната граница да навигират и помагат на член от екипа.
Като девелопър Ели е ангажирана основно с поддържането на WordPress плъгините, които SiteGround предлага и развива. 47% от всички сайтове в интернет са WordPress базирани, а плъгините, които компанията предлага, се ползват сумарно от повече от 2 милиона души по света. Това превръща динамиката на работата и казусите, по които се работи, в нещо наистина мащабно, интересно и образователно. Защото всеки казус е опит и те учи. С усмивка Ели казва, че постоянният стремеж, за нея и екипа ѝ, е да направят така, че всичко да работи за клиента максимално безпроблемно и гладко. Макар и техническа, работата на Ели е човешка, защото основната ѝ мисия е да използва технологии в услуга на хората, техните бизнеси и отличната им продуктивност.

Какви са предизвикателствата пред нея? По какви проекти работи?
Работата на Ели и екипа ѝ е свързана с правене на плъгин за сайтове, повечето от които използват няколко такива на брой. Всеки един сайт е индивидуален и в този смисъл работата им е многоизмерна и предвижда съобразяването на доста различни елементи. Така понякога нещо, което отстраняват като проблем в даден плъгин, “чупи” друг и винаги трябва да се предвижда, че намесата в едно нещо, може да даде отражение другаде. Опитът с подобни казуси учи Ели да вижда по-голямата картина, преди да се втурва да гаси всеки малък “пожар”.

Случва ли ѝ се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Това е всекидневие за Ели и екипа. Те са в непрекъсната комуникация един с друг и си помогат взаимно, без да прекрачват границата на здравословното, което би убило стимула за учене и това да се справиш сам с определено предизвикателство.

 

Ако трябва да я опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Любопитна, подкрепяща, усмихната.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
За Ели в компанията най-важното нещо са хората, хубавият екип, отборната игра, това, че се чувства оценена и динамиката, която ѝ дава възможност да учи.
Участвала е в няколко социални инициативи на SiteGround, които са свързани с подкрепа на деца. Особено цени това, че компанията дава възможност на служителите да бъдат напълно включени и дори да предлагат собствени инициативи или проекти за подкрепа.

Какви са хобитата ѝ?
В свободното си време обича да бъде със семейството си сред природата, правят мини екскурзии и откриват нови места. Обича да рисува и това я успокоява, а също и да чете, въпреки че ѝ остава все по-малко време за това.

Каква музика слуша? Как се забавлява?
За Ели важна е преди всичко компанията, а не толоква музиката. Би могла да се забавлява на почти всякаква музика, стига да е с точните хора.

Интересува ли се от гейминг?
Преди да стане родител е играла много. Споделя, че това до някъде е предопределило пътя ѝ, запалвайки я да прекарва повече време на компютър.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
И двете работят за нея. Казва, че щом изпълняват предназначението си и работят добре за клиента – това е най-важно.

Какъв е стилът ѝ?
Ели е много спокойна, търпелива и добър слушател. Тя винаги е там, когато ти потрябва подкрепа или просто някой, който да те изслуша.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от нея?
Работата ѝ е основно свързана с PHP, но има желание да учи и Java.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с нея?
Като Technical Support Ели отговаря за разрешаването на по-технически казуси, които клиентите имат. Приема този опит като трамплин, защото всеки казус е строго индивидуален, но работата е свързана с много комуникация с клиента и познаване на продуктите, които SiteGround има, така че да може максимално бързо да се сътрудничи и това да затвърждава тези отлични нива на клиентска удовлетвореност. Работата си като Technical Support Ели свързва с това да помага на клиентите често за неща, които са дори в сферата на девелопмънта. Именно това ѝ помага да научи наистина много от нещата, нужни в текущата ѝ роля, а също и за плавния преход към нея.
Ели кандидатства по вътрешна обява в компанията веднага след майчинството си. WordPress ѝ е много любопитен, така че решава да опита, а то пък взима, че се получава – справя се отлично с поставените задачи, въпреки липсата на опит като девелопър. От тогава минава една година, в която Ели е на позицията WP Dev Team Lead и не спира да учи и да надгражда знанията си. Споделя, че най-важно вече е детето ѝ, но работата е не по-малък двигател на позитивното в нейния свят, тъй като е подчинена на философията: ако едно нещо ти е приятно и интересно – то ще може да се научиш да бъдеш наистина добър в него.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Shop manager