24 април, 2024

China’s Cyberspace Administration (CAC) – китайският върховен административен орган, отговарящ за киберсигурността изпрати помирително послание към технологичната индустрия на страната в Петък, след дългогодишни репресии, включително и глоба в размер на 1,2 млрд. долара срещу международния гигант в областта на превозите на пътници DiDi.

По време на пресконференция заместник-министърът по киберсигурност Ниу Ибинг заяви, че агенцията се ангажира със здравословно развитие на местните интернет компании.

Ръководителят на Бюрото за координация на киберсигурността (Cybersecurity Coordination Bureau – бел. ред.) Сун Веймин заяви, че агенцията също така подкрепя местните фирми, които искат да бъдат регистрирани на чуждестранни борси, предаде Ройтерс.

Преди време Китайската администрация беше известна предимно с налагането на интернет цензура, но през последните няколко години тя разшири обхвата си и се превърна в ефективен регулатор на данните в страната – включително изготвяйки рамката на китайския Закон за сигурност на данните и Закон за защита на личните данни.

Миналото лято агенцията започна да разследва DiDi, само няколко дни след като компанията стана публична. Дебютът и стана най-големият в историята на китайски компании, излезли на Нюйоркската фондова борса, но така я ограничи до съществуващите потребители в Китай. По-късно САС обяви, че компаниите с повече от 1 млн. потребители ще трябва да преминат през проверки на сигурността, преди да бъдат регистрирани на чуждестранни борси.

Тази пролет управителният съвет на компанията гласува за отписване на фирмата от борсата. През юли САС обяви, че на компанията ще бъде наложена глоба в размер на 1,2 млрд. долара, която тя прие, заявявайки, че “ще се ангажира с цялостна самооценка, активна координация с регулаторните органи, приключване на дейностите и стриктно спазване на изискванията на решението и на приложимите закони и разпоредби”.

Репресиите разтърсиха процъфтяващия технологичен сектор на Китай и допринесоха за усещането за несигурност относно посоката на политиката за киберсигурност на страната. ByteDance, китайска компания, известна с популярното си приложение за кратки видеоклипове TikTok, отложи плановете си за офшорно първично публично предлагане през март миналата година след действията на CAC, съобщи The Wall Street Journal.

Тагове: , , , , ,