19 април, 2024

Людмил Мутафчиев е ръководител отдел Бош Инженеринг Център София. Със софтуер и хардуер, свързан с автомобили, започва да се занимава през 2005 г. като начинаещ програмист, използвайки само знанията от университета и малки хоби проекти и с много желание да вникне в съществените за автомобила системи и стандарти.
След 2009 г. се включва в проекти за инструментни табла, информационни дисплеи на водещ немски производител, както и допълнителни дисплеи за водача с добавена реалност и трупа опит в успешното създаване на цялостен продукт. В последните няколко години заедно с техническите предизвикателства се занимава и с ръководни дейности. Работата му го свързва с хора с интересни характери и силни професионалисти в своята сфера. Текущите проекти, по които работи, са свързани с мултимедия и подпомагане на водача, както и умни камери за подпомагане на паркирането. Людмил споделя повече за новата бакалавърска програма “Интелигентни системи и изкуствен интелект” на ТУ-София в колаборация с Bosch ECS.

Людмил, завършил си Технически университет – София и в момента си Head of Department Bosch ECS. Има ли, и ако да, каква според теб е ролята на образованието за достигане на ключови длъжности?

Образованието винаги е било важно, независимо дали е за достигане на ключови позиции или за постигане на добра експертиза в дадена област, защото то дава доста добра основа, върху която може да се надгради в най-различни посоки. Логично, в университетите се започва с базови предмети и знания, а след това се специализира. Същото е и в работата. В началото трябва да имаш някакъв подход, нещо, на което да си положил основите, и след това да го надграждаш. И разбира се, рядко има нещо случайно. Например в моя случай аз съм започнал от езикова гимназия, а не от техникум или математическа гимназия, но това не ми е попречило в университета, защото бях силно мотивиран и инженерните дисциплини винаги са ме увличали.

Може ли да споделиш с нас как се зароди идеята за специалност “Интелигентни системи и изкуствен интелект”, която Bosch ECS разкрива съвместно с Технически университет – София?

Още от откриването на Бош Инженеринг Център София имахме различни идеи как да инвестираме в образованието, в развитието на млади таланти и подкрепа в кариерната им ориентация. Започнахме поредица инициативи в тази посока, каквито са дуалното обучение, привличането на стажанти и студенти и развитието на различни програми. Също така, реализирахме успешно първото издание на нашата Академия за софтуерни инженери – Bosch ECS Career Camp, в което имаше различни профили за студентите и това беше като естествено продължение на всичко направено до момента. Близо 20 младежи имаха възможност да се обучават под менторството на наши колеги – доказани професионалисти в сферата на разработването и тестването на софтуер за автомобилния бранш. Голяма част от курсистите получиха предложения и вече работят при нас. Отдавна имаме желание да се включим и в аутомотив специалност в Технически университет – София. Разширихме сътрудничеството си с тях и в началото на годината открихме нова мултидисциплинарна бакалавърска програма “Интелигентни системи и изкуствен интелект”, като експерти от Бош Инженеринг Център София ще имат водеща роля в специалния практически модул „Интелигентни технологии за автомобилната индустрия“. Специалността определено привлича интереса на младите хора у нас и смятам, че тази стъпка беше много важна и съвсем естествена за компанията ни.

Снимка: Koнcтaнтин Koнoв, Глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Poбepт Бoш“ зa Бългapия и проф. дн инж. Иван Кралов, Ректор на ТУ-София

При теб веднага ли се появи желанието да се включиш активно в тази инициатива?

Аз винаги съм имал желание да подкрепям младите хора и такива, които тепърва навлизат в нашата сфера. Да им помогна да се ориентират или да разберат какво е важно за тях, какво им е интересно, за да могат да го доразвият и да натрупат опит за бъдещото им професионално развитие. Това е съвсем нормално, повечето старши инженери в индустрията се занимават отчасти и с това. Взимат млади хора, които обучават, въвеждат ги, то е и част от работата ни. Имам подобен опит и от университета и работата с младежите не ми е чужда. Вярвам, че това трябва да е лична мисия на всеки един от нас. Много е важно да се покаже на младите хора, че в България има доста добра перспектива, има смисъл да се учи в университет и е важно човек да се постарае повече, за да може да се реализира успешно и след това да пожъне успехи  в работата си. Мога уверено да кажа, че Bosch ECS е такова място – с много възможности за реализация, с изключителен екип от професионалисти.

Разкажи ни повече какво ще е съдържанието и фокуса на избираемата част от дисциплините в тази 4-годишна програма. Как Bosch ECS ще участва в обучението и предвидена ли е практика по време на обучението?

Съдържанието го определяме заедно с колегите от ТУ, разбира се, като има една базова основа с предмети, които са съобразени с изискванията на образователното министерство. Има и практики, които самият университет е утвърдил като задължителни, за да се положи добрата основа. Хубавото е, че избираемите дисциплини, които са в съвместната ни специалност, започват сравнително рано – например в трети или четвърти курс има дисциплини, в които ние имаме активно практическо участие. Включваме се в подготовката на тази програма, в уточняване на детайлите с някои от специалностите и това, което е важно за основа, и разбира се, профилирането в трети и четвърти курс, когато в свободно избираемите предмети сме заложили най-различни насоки и профили. Всичко, свързано със software development area и тестване, интеграция и това, което е необходимо, за да се създаде един цялостен софтуерен продукт за автомобилната индустрия, но не само, защото при нас не се произвеждат само софтуерни продукти, а и цялостни устройства. Това е бизнесът на Бош Инженеринг Център София. Естествено, по време на обучението е предвидена практика. Студентите от тази специалност ще имат възможност да постъпват на стаж при нас, който може да продължи три, шест, девет месеца или дори да е по-дълъг, в зависимост от техните възможности.

Предстои Bosch ECS да оборудва лаборатория в университета? Може ли да споделиш повече детайли? Какви ще са практическите знания, които студентите ще придобиват?

Да, предстои ни да оборудваме лаборатория, като в момента сме в активно взаимодействие с Техническия университет. Ние осигуряваме всичко необходимо – компютри и компютърна техника, развойни китове, специфични измервателни уреди, които се използват. Това ще е една лаборатория, в която съвсем спокойно ще може да се работи близо до средата, в която действат и специалистите в тази област, защото няма да им липсва абсолютно нищо. Практическите знания ще са съчетани с директен досег до устройства, с поглед върху резултата от работата им. Защото когато работиш с конкретно устройство – развоен кит или някаква платка с процесор, на която можеш да правиш различни неща, тогава можеш директно да видиш резултата, било върху някакъв дисплей или чрез друг начин на визуализация. Или най-малкото, имаш възможността да измериш с измервателен уред, че това, което искаш да се случи – наистина се случва, като сигнали, логика, последователност.

Какви са изискванията за прием в специалността? Кое би донесло бонус точки на кандидат студентите? Каква е квотата за прием на студенти?

Фотограф – Лилия Йотова

Няма специфични изисквания за прием на студенти в специалността. Общо взето всички, които кандидатстват в Техническия университет – София, могат да изберат нашата специалност. Между другото, по последни данни от колегите от Техническия университет, само за сравнение – миналата година студентите, желаещи да се запишат в други специалности във Факултета по индустриални технологии е била няколко студента за едно място. В момента, с обявяването на програмата, която ще се реализира съвместно с Бош Инженеринг Център София, броят на борещите се за едно място е в пъти по-голям и балът за специалността е от най-високите в ТУ-София. Наблюдаваме доста силен интерес и това е чудесна новина, защото с колегите ми вярваме, че младите хора у нас имат потенциал да се развиват в тази сфера.

За бонус точки за студентите, не бих казал, че има такива, кандидатстването е на общо основание. Всеки с висок резултат от приемния изпит, както и оценки от дипломата, има шансове да се класира. В балообразуването влизат оценката по математика (от дипломата), най-високата от физика, информатика или информационни технологии и оценката от изпита по математика или оценката от матура (по математика, физика и др. ).

Като квота за прием на студенти – има вариант с български език – 34 души, като има определен брой за желаещи и с английски език – също над 30 човека. Общо взето специалността предлага доста и различни възможности и е предпочитана както от момчета, така и от момичета.

Какви знания и умения ще придобият младите специалисти, завършващи тази специалност? Каква е възможната им реализация в ИТ сектора?

Идеята на специалността “Интелигентни системи и изкуствен интелект” е да могат завършилите почти веднага да започнат работа като младши специалисти. Независимо дали изберат Бош или друга компания. Защото в последните няколко години се наблюдава следното: завършващи студенти или студенти в трети курс ги взимаме на стаж при нас и по време на стажа, който продължава от 6 до 9 месеца, често попълваме пропуските, които имат, за да могат те да достигнат до ниво на младши специалист, т.е. да са готови за IT индустрията. Желанието ни е с наша помощ, благодарение на придобитите практически знания и умения, когато човек завърши тази специалност, да е напълно готов да работи. Като разбира се, хората могат да се реализират в различни профили в IT сферата, тъй като в специалността има застъпени дисциплини и профилиране, свързани с  development, тестване, системна архитектура, интеграция и девопс. Това е широкоспектърно обучение, което ще послужи за работа в почти всяка IT компания, занимаваща се с развой на софтуер и на софтуерни продукти.

Каква според теб е рецептата за успех в технологичния сектор?

Не знам дали има определена рецепта за успех в технологичния сектор, но има няколко важни неща, които трябва да се имат предвид. Едното е, че винаги трябва да си в крак с новостите и да не се оставяш на инерцията. Или както се шегуваме при нас – ако се пенсионираш на 25 години, това определено няма да е добре. Процесът на учене, на запознаване с нови технологии, с нови начини и платформи е това, което е задължително в нашата професия. Също така, постоянното желание за подобряване и оптимизиране на всякакъв вид дейности и работа, която се извършва. И не на последно място – грижата за това хората да се развиват, да виждат, че ако имат желание могат да научат и постигнат много, да имат възможности да израснат и като експертиза, и в кариерата си. Може да започнат и с базови познания, важното е да се стараят и да имат желание. Оттам нататък, нищо не може да ги спре.

Има ли и кои са и най-големите митове, свързани с работата в тех сектора?

Да, има един мит, който според мен напоследък доста масово се налага, но за съжаление е много погрешно схващане и това е, че с една академия, която е с продължителност 3 или 6 месеца, човек става специалист и може да започне работа по това, което е учил в тази академия. За съжаление това не е толкова лесно и нещата са доста по-комплексни. Доста често има хора, които решават да сменят професията си и да започнат в IT сферата, но го правят с някакъв курс или академия, в която нивото не е достатъчно високо, за да се покрият изискванията на позициите в технологичните компании. Това може да е добро начало, но има нужда от сериозна предварителна подготовка и още доста работа, много силна мотивация и не на последно място среда от професионалисти, които да ти помогнат да се развиваш.

Какво би посъветвал младите хора, които сега избират пътя си за развитие?

Съветът ми към младите хора, които избират пътя си на развитие, е да заложат на солидно образование, ако искат наистина да постигнат нещо значимо след това. Защото само една академия или само един курс или няколко курса дори, не са достатъчни. Във висшето образование, особено в инженерните специалности има базови неща, през които човек е нужно да премине, които изграждат определен начин на мислене, определен подход на действие във всяка ситуация, когато се решава даден проблем и това е една много добра и стабилна основа.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager