25 април, 2024

Квантов компютър, изграден с помощта на гигантски атоми, контролирани от лазерна светлина, може да е достатъчен, за да имитира някои функции на мозъка, според публикация на New Scientist, публикувана в Instagram.

Тези мозъчни функции включват запаметяване и вземане на решения.⁠

Родриго Арайза Браво, докторант по физика в Харвардския университет, и колегите му използваха компютърни симулации, за да покажат, че нов тип квантов компютър може да бъде изграден от рубидиеви атоми Ридберг.

Какво са атомите на Ридберг?

Атомът на Ридберг е възбуден атом с един или повече електрони, които имат много високо главно квантово число, n. Колкото по-висока е стойността на n, толкова по-далеч е електронът средно от ядрото.

Всъщност тези атоми са със супер големи диаметри, защото някои от техните електрони обикалят около ядрата на големи разстояния и са изключително чувствителни към светлина, така че могат да бъдат много прецизно контролирани от лазери.

Изследователите откриха в симулациите, че лазерите могат да накарат шест атома на Ридберг да действат като невронна мрежа – алгоритъм, който имитира неврони и синапси в мозъка. В теоретичния квантов компютър квантовите състояния на най-външния електрон в атома на Ридберг съответстват на състоянията на мозъчния неврон, като например дали невронът е активиран или не.

Екипът показа, че квантовият компютър демонстрира базово вземане на решения и запаметяване.

Можете да прочетете цялата история в New Scientist.

Тагове: , , , , , , ,