16 април, 2024

Технологичният гигант Accenture сключи сделка по придобиване на бизнеса на Sentia на територията на Нидерландия, Белгия и България. Компанията заема водещи позиции в консултантския бизнес и е специализирана в областта на облачните технологии, със седалище в Нидерландия. Основен фокус на нейната дейност е управлението на миграцията към публичния и частния облак и предоставянето на услуги за мониторинг на потребителското преживяване във виртуална среда. Екипите на Sentia в трите страни, обхванати от придобиването, наброяват близо 310 специалисти, обучени и придобили над 500 сертификата. Всички те ще упражняват своята експертиза като част от Accenture Cloud First – екипа на Accenture, който работи по проекти в сферата на облачните технологии. Българският екип на Sentia се присъединява към технологичното звено на Accenture у нас.

Придобиването на Sentia разширява хоризонта пред Accenture за предоставяне на облачни услуги и миграция към публични, частни и независими облачни пространства. Компанията предприема тази важна стъпка в момент, в който многобройните предимства на облака стават все по-интригуващи за представителите на различни бизнес сектори. От една страна, миграцията прави вътрешните процеси по-комплексни, а от друга – разкрива нови възможности пред организациите. Те включват навигирането на различни архитектурни решения, въвеждането на технологични иновации и повече гъвкавост в адаптацията към променящите се регулации в динамичната пазарна среда.

„Миграцията към облака изисква утвърдено дигитално присъствие на всяка една компания в дигиталния свят. За тази цел, организациите трябва да инвестират в изграждането на необходимата основа в облака в мащаб и да обединят усилия с опитни експерти, които да ги преведат през непрестанно развиващия се процес“, сподели Картик Нарейн, глобален мениджър на Accenture Cloud First. „Включването на специалистите на Sentia в технологичните ни проекти ще ускори процесите към миграция и модернизация на предоставяните услуги. В допълнение, ще позволи оптимално разпределение на задачите в екипа, създавайки възможност за съдействие на повече бизнеси – в публичния и частния облак, но и всичко, което стои между тях.“

„Sentia ще съдейства за надграждането на инженерните възможности на Accenture в облачната среда, в отговор на възможностите пред бизнеса, които идентифицираме в цяла Европа – и най-вече в Нидерландия и Белгия“, каза Рой Икинк, мениджър на Accenture Cloud First за Нидерландия. „Тази стъпка ще ни позволи да обединим своята експертиза в областта на бизнес трансформациите и глобалния мащаб на компанията с познанията на Sentia за локалния пазар и задълбочения опит на компанията в облака.“

Понастоящем Sentia предоставя консултации и реализира проекти като част от хибридна и мулти-облачна стратегия. Сред дейностите, които тя обхваща, са облачна трансформация и миграция. Най-ключовите услуги за контрол и оптимизация на процесите на клиентите включват такива, управлявани през облака, насочени към повишаване на степента на сигурност и изграждане на инфраструктурата успоредно с процесите на миграция. Компанията предоставя възможност за мониторинг на уникалното потребителско преживяване в дигитална среда. Като част от услугата, Sentia анализира, проследява и прави прогнози на база корпоративните приложения и облачни услуги от гледната точка на крайния потребител.

„Изградихме компанията с мисълта тя да се превърне във водещ доставчик на услуги в областта на облачната инфраструктура и трансформация. Целта ни винаги е била да бъдем разпознаваема и отговорена компания, която стои близо до потребителя в една комплексна, и често регулирана среда. В резултат от придобиването на Sentia от Accenture, сега можем да надградим своя опит както в публичния, така и в частния облак, и да ускорим трансформацията на нашите бизнес клиенти в Нидерландия и Белгия, с цел постигане на по-добри резултати в мащаб“, сподели Иън Зейн, главният изпълнителен директор на Sentia.

В допълнение към своя бизнес в Нидерландия и Белгия, Sentia оперира и на територията на Дания. Датското звено не е част от придобиването и ще продължи да действа самостоятелно, като неизменна част от бранда Sentia, с подкрепата на основния акционер на компанията – Waterland Private Equity.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Shop manager