23 април, 2024

Маргарита Наумова дава старт на SQL&BI юзър групата през 2007 година, когато е едва втората подобна технологична общност в България. Научете какво се е променило за тези 10 години и как се поддържа максималната ефективност на организираните мийтъпи.

Как се зароди SQL&BI UG Bulgaria и как протече вашата първа среща?

Българската SQL&BI user група се сформира през 2007г. Идеята възникна бавно, като аз добре познавах модела на този тип събирания и това, което кара хората да искат да дискутират по общи теми. Тогава аз работех в Microsoft и моите мениджъри и колегите от маркетинг отдела прегърнаха идеята за създаването на подобно общество. С тяхна помощ успяхме да организираме първата среща, която се зарадва на висок интерес. Получи се така, че още на първата среща залата беше пълна и тогава осъзнахме, че сме успели да дадем старт на едно начинание, което си струва да се продължи.

На първата ни среща говорихме за SQL сървър версия, която сравнявахме уязвимостта на технологията в сравнение с Oracle. След това имахме, разбира се и нетуъркинг част. Бяхме си направили мембър карти, тениски с логото ни, което създаде много добра атмосфера.

По това време единствената друга технологична общност в България беше .NET.

Вече 10 години съществуваме, познаваме се, провеждаме редовни срещи. Винаги избираме различна актуална тема, лектор и винаги имаме бира!

Как успявате да поддържате интереса на участниците в общността?

Работата ми с клиенти ми дава широк поглед върху нещата и познания за добрите и не толкова успешни практики, които можем да обсъдим на нашите срещи. Последният ни мийтъп беше преди лятната ваканция и беше с фокус BI. Сега влизаме в период на доста новости, очертават се интересни предстоящи срещи, както и нашите SQl Saturdays. През ноевмри месец ще сравним Analysis Services Tabular и Multidimensional. Декември месец, разбира се, ще бъде посветен на SQL Server 2019 и всичко ново около технологията. Пролетта пък предстои безплатната конференция SQL Server Discovery Day. На нея ще разработваме технически задания, участниците ще бъдат разделени на екипи и ще има състезание, излъчване на победители.

Като цяло всичко, което организираме с общи усилия – конференции, срещи, е в името на общността и нейното развитие, а главната идея е споделяне. Освен това ние даваме възможност на лектори да представят теми пред аудитория, помагаме им в първите стъпки на презентиране. Аз лично спонсорирам самостоятелно срещите и го правя, защото смятам, че е важно да поддържам съществуването на тази група.

Вие сте втората юзър група в България. Как се промениха участниците в общността за тези 10 години?

Това, което ми прави впечатление е, че хората, които посещават подобен тип мийтъпи, стават все по-”филтрирани”. Профилът на участниците в юзър групата ни определено се променя, вече става въпрос за хора, които знаят за какво са на срещата, от какво се интересуват и какво точно искат да научат. Съответно ние се опитваме да съобразяваме темите с интересите на групата. В началото имаше хора, които идват просто от любопитство, днес са “точните” хора.

Ние имаме различни, доста посещаеми срещи, като може би по-голям интерес се наблюдава, когато обсъждаме трикове за постигане на по-голяма производителност на SQL Server. На тези популярни теми идват и администратори и дивелъпър, които успяват да научат интересни трикове и да навлезнат по-дълбоко в нещата.

В момента юзър групите са много. Въпросът е кои от тях са истински ефективни, колко от тях оцеляват. Поддържането на общност изисква много време и усилия.

Как една технологична общност поддържа своята ефективност, без да се превръща в отчитане на дейност след работно време?

Истината е, че ако започнеш да организираш събирания на технологична общност с друга цел, различна от безкористните намерения, това ще си проличи. Дори да сработи идеята ти… то ще бъде за много малко време. За да се получи, ти като организатор, трябва да се водиш от желанието си да помагаш, да го правиш pro bono за общността.

Днес, когато става въпрос за Microsoft технологии, организирането на юзър група помага на един организатор да получи MVP статут. Когато аз започнах, това по никакъв начин не беше моята цел, а и всъщност тогава нямаше как да се случи. Моят MVP статус се случи след като вече не бях част от Microsoft и години след като юзър групата вече функционираше. Но в момента определено наблюдавам тази тенденция, което е тъжно, защото хората се подлъгват и съвсем скоро тяхното начинание приключва като инициатива.

За да бъдат максимално ефективни събиранията, най-важна е каква е мотивацията зад тяхната организация. Организаторите трябва да бъдат наясно, че поддържането на регулярни срещи изисква много постоянство, както и, че времето на участниците трябва да се цени. Рядкото организиране на срещи трябва да компенсира откъм качество. Щастлива съм, че целият ми екип осъзнава всичко това и го прави с добри намерения и много желание.

Тагове: , ,