19 април, 2024

Извършването на софтуерни актуализации на нашите смартфони е процес, който днес е добре познат на всички нас. От една страна, очакваме производителите да поддържат актуалността на операционните системи. От друга страна, очакваме същото от разработчиците на приложения по отношение на продуктите им. Нещо повече, очакваме, че процесът на актуализиране на софтуера би трябвало да е нещо лесно и в най-добрия случай да изисква просто натискане на бутон. Защо тогава да има нещо различно при IoT устройствата? Нека да разгледаме какви всъщност са софтуерните актуализации по въздуха на IoT.

Разликата между SOTA и FOTA
Предоставяне на софтуерни актуализации по въздуха – или накратко SOTA – означава, че актуализациите могат да се получават дистанционно чрез интернет и потребителят не е длъжен да върне устройството обратно към продавача или към сервиза. Въпреки че SOTA опростява процеса за крайния потребител, това е сложен процес от гледна точка на производителя: Артефактите трябва да се предоставят чрез изтегляния и актуализации на софтуера и трябва да бъдат годни на всички отговарящи на условията устройства. Когато става въпрос за голям брой устройства, кампании за масово обновление трябва да бъдат създадени и управлявани, за да менажират свързаните технологични rollout системи. Напредъкът при процеса на актуализиране на софтуера също трябва да бъде следен от самото начало. През цялото това време трябва внимателно да се спазват изискванията за сигурност и надеждност.

Докато SOTA се отнася до актуализиране на софтуерните компоненти като цяло, FOTA е по-специализиран. Той описва процеса на актуализиране на фърмуера по въздуха. С други думи, FOTA е само за актуализиране на основния системен софтуер, който контролира основния хардуер.

IoT има нужда от SOTA
Когато говорим за IoT, рано или късно ще се сблъскаме с термина “agile development“. Това е фраза, използвана не само при разработка на софтуер, но и при разработка на продукти като цяло. Agile разработката означава, че продуктите, решенията и услугите се създават като част от един динамичен процес. Все пак не разработвате един продукт само веднъж. Всъщност вие го преглеждате, непрекъснато го подобрявате и го адаптирате към често променящите се изисквания на клиентите. Накратко, IoT е една много динамична среда, в която постоянното подобрение на това, което предлагате, е от ключово значение. Това означава, че е от съществено значение винаги да поддържате софтуера и приложенията си актуализирани.

„IoT е много динамична среда. Важно е винаги да поддържаме софтуера и приложенията актуализирани.“
-Olaf Weinmann, product owner, Bosch IoT Rollouts

При милиони различни свързани устройства, актуализациите на софтуера по въздуха гарантират, че процесът на обновяване е удобен за клиента и работи безпроблемно. Има две основни предимства при използването на „over-the-air“ софтуер актуализации в IoT:

Първо те ви позволяват да реагирате бързо и ефективно. Вземете например едно нарушение на сигурността или софтуерна грешка, която се нуждае от фиксиране. С помощта на SOTA можете да осигурите актуализации на софтуера и пачове за сигурност на IoT устройствата си без огромни усилия.

Освен това актуализациите на софтуера по въздуха ви позволяват да добавяте нови функционалности към продуктите. Това помага да се гарантира, че даден продукт остава привлекателен за своите потребители, което на свой ред удължава жизнения цикъл на продукта. Това може да се разглежда и като отделен бизнес модел: когато става дума за решения за покупка, клиентите могат да сметнат за полезно гъвкаво добавяне или премахване на функции стъпка по стъпка, в зависимост от използването. Това, разбира се, води до нови приходи: в миналото трябваше да проектирате, произвеждате и изпращате ново устройство, което да предоставя нови функции на вашите клиенти. Сега можете просто да си осигурите приходи от новите функции, добавени чрез актуализации в мрежата.

Някои от ползите от SOTA

Автомобилна индустрия
От асистентите за правилно паркиране до инфоразвлеченията – автомобилите в днешно време започват да еволюират в компютри, пътуващи по улиците. С разнообразието от различни софтуерни продукти, вградени в днешните автомобили, производителите трябва да гарантират, че техните автомобили остават актуални. В много случаи тези актуализации на софтуера се извършват ръчно, в сервиз чрез кабел.

В случай, че бъде открит инцидент със сигурността или софтуерна грешка, производителят е принуден да извика хиляди автомобили, за да актуализира засегнатия софтуер. Това не е само неефективно за производителя; но също и отнема време и предизвиква разочарование за собствениците на автомобилите. Благодарение на SOTA този процес може да се управлява чрез облака, което спестява много време и не влияе отрицателно върху удовлетвореността на клиентите.

Но не става въпрос само за заличаване на недостатъците в сигурността и за отстраняване на грешките в софтуера. SOTA може да се използва и за поддържане на функции или предоставяне на изцяло нови функции на собствениците на автомобили. Производителят може например да предостави актуализирани навигационни карти.

Интелигентно измерване и интелигентно отопление
Интелигентните измервателни уреди и интелигентното отопление са още една нова област на приложение. Доставчиците на енергийни решения все повече се насочват към инструментите и услугите за актуализиране на софтуера. Защо е така? Има милиони домакинства – особено в Азия – които са свързани с интелигентни измервателни системи. Огромното им количество прави ъпдейта на интелигентните измервателни уреди една много трудна задача. Затова тук е мястото, където SOTA предоставя изключително важно решение.

Софтуерните ъпдейти като услуга
Малко по-очевиден случай e използването на софтуерните актуализации като услуга, която предлага възможност за създаване на изцяло нов бизнес модел. Ако сте доставчик на софтуер или услуга, можете да разработите актуализация като решение за обслужването на вашите клиенти. Разработването на услуга за многократно използване от облака – например Bosch IoT Rollouts – може да ви помогне да създадете добавена стойност, покриваща най-важните нужди на клиентите ви.

Мащабируемата услуга за предоставяне на софтуер е жизненоважна
Горепосочените случаи на употреба са само няколко примера за това, как актуализациите на софтуера по въздуха могат да бъдат приложени в контекста на IoT. Има още много домейни, които не са споменати тук, но също могат да се възползват от SOTA – например свързани сгради и здравния сектор.

Докато концепцията за предоставяне на софтуерни актуализации по въздуха изглежда логична на теория, тя е малко по-трудна да се приложи на практика. И макар и да изглежда като лесна задача да поддържате няколко софтуерни приложения актуални, то остава въпросът как да се справяте с актуализацията на софтуера, ако има милиарди устройства на IoT в тази област? В такива случаи със сигурност трябва да използвате мащабируема услуга за предоставяне на софтуер, която да предлага възможности за управление на кампании и да бъде приложима във всякакъв вид IoT приложения.

Тагове: , , , , , , ,