20 април, 2024

Ежегодно на 10 октомври е Световният ден за психично здраве. Ден за подобряване общественото съзнание, за да се повиши осведомеността относно проблемите с психичното здраве, които засягат хората по целия свят. Тя също така дава възможност на работещите в областта на психичното здраве, лекари, медицински сестри и други професионалисти да разсеят митовете за психично здраве. Степента на разпространение за проблема е различен при всяка професия, но какво е душевното здраве на програмистите?

Професията не е напълно безрискова. Съществуват нарушения на зависимостта от интернет. Седенето цял ден не прави нещата по-добри. Тялото не еволюира да седи зад бюрото и да се взира в екрана. Например някои програмисти започват да усещат главоболие след първата година и след диагностицирането се оказва, че окото им получава твърде голям натиск, когато се взира в екрана за дълги часове.

За съжаление депресията, лошото себеуважение, комуникационните проблеми или пасивно-агресивното поведение не са необичайни сред хората, които прекарват по-голямата част от деня си с компютър. Най-основният проблем при разработчиците е умората на мозъка.

Тъй като технологията става все по-сложна, ежедневните задачи се изместват от алгоритмите за внедряване, за да се научим бързо за нови технологии и да ги използваме в проекти. Може би е интересно да се получават нови приложения и игри (или друго) през цялото време, но за дълъг период може да доведе до сериозна умора.

Главната работа на програмиста е като превод – превеждат човешкия език на компютърен език и обратно. Твърде много работа с компютрите може да понижи комуникационните ви умения. Нормалните човешки същества не са толкова абстрактни, бързи, точни и предсказуеми като компютрите. Затова се организират все повече дейности, които да подобряват концентрацията и да се справят с умората.

Има опасност програмистите да се окажат прекалено досадни и да не знаят как да общуват с хора. Това не би било проблем в един свят, в който повечето хора са дивелъпъри, но една от причините, поради които програмирането плаща добре, е, че е трудно мнозинството от хората да са наистина добри в него и да издържат на умората.

Статията е написана от Атанас Нейчев след проучване на материали в World Health Organization, Medium и световни медицински новини.

Тагове: , , , , , ,