20 април, 2024

Добри питиета, добра компания и обмен на добри практики – това очаква всички софтуерни инженери, които ще бъдат в клуб Culture Beat на 9 октомври.

Темите за дискусия ще бъдат в две основни насоки – Serverless Computing – Evolution of the Cloud и Running Docker Kubernetes & Helm in a large-scale demo environment.

Регистрацията започва в 18:30 ч., а двете кратки презентации, които да дадат отправна точка на дискусиите – в 19:00 ч. Събитието се организира от Асоциация на Софтуерните Инженери, в партньорство със SoftwareAG.

Георги Станев, webMethods Platform Architect ще говори за „Serverless Computing – Еволюция на облачните приложения (на български)“. Serverless computing се счита за следващото поколение на облачните приложения, което се развива и подобрява постоянно при всички облачни доставчици. Лекцията ще засегне практически примери на прилагане на serverless архитектура заедно с „за“ и „против“ употребата ѝ. Ще бъдат прегледани приложения внедрени и използвани на практика, които използват serverless архитектура, а на организираната кръгла маса след лекцията присъстващите ще могат да зададат всички свои въпроси.

За да представи темата за „Използване на Docker, Kubernetes & Helm за организиране на среда за демонстрации в голям мащаб (на английски)“, от Германия идва Harald Meyer, Senior Director IoT Strategy. Той ще разкаже защо поддръжката на среда за демонстрации в голям мащаб и с голям набор от продукти, които се пускат често, може да се окаже голямо предизвикателство.  Eто какво споделиха с нас от АСЕ: “Обикновеният подход е да запалим няколко виртуални машини и да „действаме“. Съвсем скоро обаче контрола на достъп до тези машини, както и поддръжката на права за клиенти, партньори и служители става много трудоемък и времеотнемащ. Изградихме следващото поколение на тази среда като използвахме контейнеризация и технологии за управление на контейнерите като Docker, Kubernetes и Helm. Всяко демо се изгражда от официалния Docker image на съответния продукт и се навръзват в деплоймънт единици използвайки Kubernetes. След което стартираме Helm за да параметризираме тези деплоймънт единици за да се използват едновременно от много хора в различни по вид среди.”

След кратките презентации, присъстващите ще имат възможност да се разделят по интереси, като тематичните маси, които ще бъдат обособени са Cloud Architecture, Containers, Serverless, HTTP/2, Java, DevOps.

Тагове: , , , ,