19 април, 2024

Днес в Национален дворец на културата се състоя кръгла маса на тема “Учители за дигитално образование”. Събитието е организирано от в. “24 часа” и Vivacom с партньорството на Министерството на образованието, Столична община и Дигитална национална коалиция.

В програмата се включиха Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество, Красимир Вълчев, министър на образованието, Toдор Чобанов, заместник-кмет на София, Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив, Гергана Паси, представител на Дигитална национална коалиция, Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom, проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет, Ваня Кастрева, началник Регионално управление на образованието, Дарин Маджаров, основател на “Уча.се”,  директори и преподаватели от училища в столицата и страната.

Основният фокус на предложенията и дебатите е дигиталната култура на учителите и балансът за използването на технологиите за учебни цели. Педагогиката в технологиите има нужда от фокус. “Да чатиш в WhatsUp или да играеш Pokemon Go не е да имаш технически умения” заяви Мария Габриел. Министърът на образованието Красимир Вълчев определи, че проблемите са свързани главно с подготовката на учителите. Промените на методите на образованието и мотивираното допълнително заплащане за електронни уроци ще са мотивациите към педагозите в България.

“Няма нищо по-важно от образованието” обобщи главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев. Той се включи в дискусията не само като представител на бизнеса, но и като родител. “През XVIII в. не всички са можели да четат, след това са се научили и да пишат. Години по-късно се са се учили да създават, защото дори да се напише един доклад до министъра, трябват творчески знания. Сега трябва да учим технологиите”, допълни той.

В София и Пловдив се организират добри практики за базови решения, фокусирани върху организацията на учебния план.

Преди да започне дискусията с учители и директори, Гергана Паси заключи панелите с думите “Наред с технологиите основен медиатор е учителят”.

Тагове: , , , , , , , , , , ,