19 април, 2024

Мийтъпът “GRPC, Microservices & Performance” ни срещна с Иван Боршуков, който ни запозна с историята на юзър групата Golang Bulgaria. Научете как започва сформирането на технологичната общност у нас.

Как дадохте старт на Golang Bulgaria?

Работя като програмист вече 4 години, половината, от които съм част от Chaos Group. Идеята дойде доста спонтанно, аз дори вече няколко пъти си бях мислил за основаване на подобна група и се оказа, че в Meetup вече има регистрирана група за Go Bulgaria. Свързах се с човека, който стоеше зад нея, двамата станахме съорганизатори, а съвсем скоро към нас се присъедини и трети човек. Така зад цялата идея в началото бяхме аз, Боян и Арян. Решихме, че колкото и малко хора да проявят интерес си струва да правим такива събирания. Когато започнахме, преди около година,  нямаше толкова популярност, колкото в момента. Първите няколко срещи бяха с доста по-малко посещаемост и имаше голяма част от хора, които просто бяха попаднали на мийтъпа, без да знаят точно каква е нашата идея.

Какво е новото във вашата общност?

Днес със сигурност има повече интерес към нас! Най-важното е, че се появиха доста повече компании, които предлагат работа с Go, което пък от своя страна увеличава интереса на хората! Преди имаше хора, които идваха и споменаваха, че се занимават с Go в свободното си време – било им е итнеренсо, чули са отнякъде и са искали да видят за какво става въпрос. Голяма част от тези хора днес вече успяха да се преориентират и да започнат да се занимават с това сериозно и да търсят професионално развитие.

В мийтъп групата сме над 300 души, като срещите се посещават от около 20 души регулярно. Всеки мийтъп е с различна тематика, гледаме да има за всекиго по нещо, както за по-напредналите с натрупан опит, така и за хората, които правят своите първи стъпки и имат нужда от тема, която да ги мотивира или да им покаже сравнително базови неща. Традиционно провеждаме 2-3 лекции, после следва нетуъркинг, за да може хората да се запознават и да се развива общността.

Самата организация е с общи усилия от наша страна и от страна на компаниите, които споделят с нас пространства, на които да провеждаме мийтъпите. Срещите се стремим да се случват веднъж месечно и търсим обратната връзка на присъстващите, за да изберем следващата тема.

Каква беше темата на най-посещавания мийтъп?

Най-посещавам беше последният ни мийтъп, който беше озаглавен “GRPC, Microservices & Performance”! Хубаво е да се срещаме с все повече хора, които знаят за Go и най-хубавото за общността е, че това са хора от все повече и различни компании. Ако преди години, дивелъпърите бяха от 2-3 компании, то на последния мийтъп имаше значително повече. Това означава, че всъщност реално съществува възможност за професионално развитие, използвайки GO.

Смятате ли, че хората са свикнали с наличието на такива групи?

Според мен в момента интереса към юзър групите можем да го определим като базов. Това се дължи на факта, че хората те първа разбират, че има подобни събития и специални мийтъпи, на които можеш да разбереш повече за желаната от теб технология. Посещението на подобни срещи става все по-популярно, което е супер.

Планирате ли да се разраствате?

За момента сме в столицата, случвало се е вече веднъж да организираме среща и в Пловдив и планираме тази среща да се повтори. Имаше интерес към мийтъпа там, хората бяха предимно начинаещи и искаха да се запознаят с технологията и да се развиват.

 

Тагове: , , , , , , ,