26 април, 2024

Ако някога сте се чудили как можете да изпращате или да получавате крипто по време на бедствия, група от разработчици имат отговор за вас. Групата твърди, че изпрати първата транзакция извън мрежата, използвайки блокчейн с къси радиовълни и соларна енергия.

Всичко, което използват, е преносим твърд диск, слънчева батерия, нискочестотно радио и много технически познания. Освен това те използват криптиращ отворен код за транзакцията, където са записани на блокчейна си, без да е необходима връзка за захранване или за данни.

Въпреки че всички неща, използвани в тази транзакция, могат да бъдат закупени в електронен магазин, това не е толкова лесно, колкото изглежда. Радио операторите трябва да притежават лиценз, така че трябва да получите правно разрешение, за да използвате техниката.

Един от разработчиците, Даниел Джоунс, пише:

Целият проект, който направи транзакцията възможна, е представянето на предизвикателството “Call for Code”. Това е конкурс, в който разработчиците създават технологии, които могат да бъдат използвани при природни бедствия. Тази технология извън мрежата не е предназначена само за изпращане на криптокомпресиите. Тя също така гарантира способността да се изпраща неизменна информация по целия свят, без да се разчита на мрежата. Например, жертвите на бедствия могат да общуват с външния свят, когато извършват спасителни операции и получават помощ много по-ефективно.

Даниел Джоунс обяснява подробно какъв е процесът за получаване на лиценз за радио излъчване (по американските стандарти), както и какви са използваните технологии в статия в Medium.

Източници: CryptoNews

Тагове: , , , , , , ,