24 април, 2024

Rails Girls е глобална инициатива с отзвук у нас, която има за цел да създаде женска общност с технологична насоченост. Мартина Колева, организатор на Rails Girls Sofia, разказва как идеите за развитие на всяка една дама могат да бъдат превърнати в реалност с любопитство, мотивация и упоритост.

Кога и как инициативата Rails Girls се приюти в България?

Rails Girls е глобална инициатива, създадена 2010 г. във Финландия като една от основателките е Линда Люкас, авторката на “Hello Ruby”. След няколко години тази инициатива вече се разпростира из цял свят, а 2013 г. достига и до България. В самото начало Гергана Паси проявява интерес към инициатива и с подкрепета на Димитър Димитров организират първата работилница в София. С всяко следващо издание екипът се разраства.

Моята Rails Girls история започна през март, 2014 година. Бях участник на второто издание на Rails Girls Sofia, след което се включих като доброволец в трето издание, а след това станах и част от организационния екип на инициативата.

Колко често организирате работилници?

Организираме по две работилници годишно, най-често през пролетта и през есента. Освен това организираме два пъти седмично безплатни учебни групи за хората, които искат да продължат своето развитие след работилницата. Идеята е да запалим интерес по програмирането и да предоставим достъпна възможност на желаещите да продължат да развиват уменията си по-сериозно. На всяка такава среща има поне един инструктор доброволец, който помага на момичетата да се развиват в посоката, която са си избрали.

Какви са технологичните познания, които придобиват участниците, по време на работилницата?

Технологиите, които използваме по време на работилницата, са HTML, CSS и Ruby, тъй като са най-интуитивни за хора, които имат малък или никакъв опит в програмирането. А уменията, които придобиват по време на двудневната работилница са основни. Целта е да направят първи крачки в програмирането и да разберат, че не е чак толкова сложно.

На седмичните ни учебни групи няма никакви ограничения и хората, които ги посещават, могат да изберат технологията, с която искат да се занимават. Има свобода и гъвкавост за развитие в посоката, която ще им е най-полезна.

Какви хора се включват в Rails Girls?

Участниците са изключително разнообразни. Като възрастова група сме имали от 12-годишни до над 60-годишни жени. Най-често срещаните професии са в сферата на маркетинг, педагогика, право, архитектура и дизайн. На всяко събитие има около 100 участнички и 50 инструктура, така всеки две участнички имат по един инструктор, който да може да им обърне достатъчно внимание. Много сме щастливи, че вече около 50% от инструктурите са жени, като някои от тях са момичета, които са участвали в предишни издания. Инструкторите ни са главно програмисти, които участват на доброволни начала и дават от своето време, за да помагат на повече дами да навлязат в една непозната за тях материя по спокоен и позитивен начин.

Каква е главната мисия на инициативата?

Мисията на Rails Girls е да разчупи стереотипа, че IT сферата е запазена за мъже. Ние вярваме, че с мотивация, постоянство и упоритост, независимо от пол и възраст, хората могат да се научат на всичко. Главната ни цел е да създадем място, на което да дадем възможност на жените да променят своята перспектива и да се чувстват малко по-уверени в света на технологиите. Нужни са само мотивиция и време.

Имате ли наблюдения вашите участници да изпитват някакъв вид дискомфорт на работното място, дискриминация или различен вид отношение заради своя пол?

Това, което наскоро ми направи впечатление, е споделеното от наши спонсори (главно софтуерни фирми) наблюдение, че при интервюта забелязват, че най-често жените идват неуверини, тъй като не се чувстват комфортно, ако не изпълняват всяко едно от изискванията за позицията, за която кандидатстват. Пълната противоположност били мъже, които е възможно да покриват само едно от изискванията, но идват уверени и с готовност да започнат. Точно върху това работим и ние като общност, стараем се да помагаме за изграждането на увереност и по-различна нагласа в това отношение.

Какви са вашите планове за разпространяване на Rails Girls инициативата у нас?

Rails Girls се организира в няколко града в България – има три издания във Враца, две във Варна, едно в Бургас, а наскоро получихме интерес и от Велико Търново. В повечето случаи организацията на местно ниво е благодарение на ентусиасти от градовете, които имат желание да организират Rails Girls работилници. Екипът в София удря едно рамо с насоки, контакти и подкрепа при по-сложни казуси.

Последното издание на Rails Girls Sofia бе с по-различен характер, то даде старт на нашата алумни общност от около 1000 души, сред които всички участници, инструктори , доброволци, партньори и спонсори, които са или са били част от инициативата. Искаме да обединим всички тези хора в една общност, където да можем да обменяме идеи и да се подкрепяме.

Септември месец планираме да започнем и офлайн срещи на общността. Целта ни е да събираме хората, които по някакъв начин са се докоснали до инициативата на едно място и да организираме презентации или пък по-специализирани работилници, които да са им от полза и да спомагат за тяхното развитие. С месечните срещи, главната ни цел ще е да си помагаме и подкрепяме и да обменят информация, умения и опит.

Всички желаещи, които искат да получат повече информация, да се присъединят към екипа, да се запишат на работилницата ни или да посетят месечните сбирки или седмичните учебни групи, могат да се свържат с нас, като ни пишат във Facebook.

 

Тагове: , , , , , , , , ,