20 април, 2024

Ние от #DevStyler предоставихме възможност на редица големи IT компании и наложени имена в бизнеса свободно да изразят своето мнение по темата за равноправието в технологичния сектор. Актуалната тематика породи различни коментари, противоположни мнения и тези, върху които ние ще хвърлим светлина. Споделяме ви коментарите от името на три известни имена в родния бизнес. Технологичните компании Upnetix, Questers и BGO Software с удоволствие разкриха позициите си по темата и дадоха гласност на добрите практики, които техните корпоративни политики насърчават.

Започваме с компанията за софтуерни решения “Upnetix”, която се радва на отлични резултати на разнообразие в екипа, без нужда от наличие на специално обособена политика.

Upnetix

В младата и бързо развиваща се компания за софтуерни разработки Upnetix все още нямат изградена специална политика срещу дискриминацията. Въпреки това, показват впечатляващо съотношение както за България, така и в световен мащаб: 47% жени и 53% мъже.

От екипа споделят, че резултатите са постигнати по съвсем естествен начин, а при подбор на нови служители вниманието на HR специалистите е изцяло насочено върху професионалните качества на кандидата.

Различието на хората – било то в полово отношение или на база сексуална ориентация – е без значение както в рамките на работния ден и отношението на колегите, така и при кандидатстване за отворена позиция.

В компанията вярват, че жените, също както и мъжете, притежават характерни качества, които са от изключително значение за успеха в индустрията.

Поздравяваме Upnetix за страхотните резултати!

 

Интересен коментар по темата изрази и технологичната компания Questers, която подкрепя редица инициативи с цел насърчаване кариерното развитие на дамите в сектора.

Questers

“Questers е технологична компания, която полага системни усилия за постигане на полово равноправие на работното място. Към момента 32% от служителите на компанията са жени, като 47% от тях са на технически позиции. В допълнение, 35% от лидерските позиции в Questers са заети от жени.

Ние предлагаме равни възможности за развитие на своите служители и насърчаваме уважението на личността на всеки един от тях. Компанията не толерира дискриминацията на база раса, цвят на кожата, религия, възраст, пол, националност и сексуална ориентация, под каквато и да е форма и следва разписани правила за нейното предотвратяване.

IT секторът е един от най-динамичните както на национално, така и на глобално ниво, а гладът за квалифицирани кадри става все по-осезаем. От тази гледна точка привличането на повече хора е от изключително важно значение за продължителния растеж на сектора. Като компания, активно ангажирана в развитието на технологичната общност в България, Questers подкрепя редица инициативи, които се стремят да направят технологиите по-достъпни за дамите и по този начин да ги привлекат и насърчат за кариера в IT сферата. Сред инициативите, които Questers регулярно подкрепя са Rails Girls Sofia и Django Girls Sofia.”

 

Завършваме с коментар от компанията за софтуерна разработка и ИТ трейнинг, BGO Software. Според тях коректното отношение на работодателя следва да бъде налице още при подбора на кадри – практика, с която ние сме напълно съгласни!

BGO Software

 

“Политиката на BGO Software относно персонала винаги е била една единствена: наемаме личности и техните качества независимо от пол, етнос, или други критерии. Още от самото си начало, когато фирмата е била едва 10-тина човека е имало равнопоставеност между половете. Днес продължаваме да действаме на абсолютно същия принцип – избираме хората спрямо техните ценности, идеали и опит, а съотношението ни е приблизително 40% жени и 60% мъже.

В BGO Software вярваме, че е важно изграждането на политика с цел поддържане на равноправието, но тя трябва да се прилага още при избора на всеки член от екипа. Тоест никога не би следвало да се налага да се упражнява вътрешна политика, която да предпазва служителите от подобна дискриминация. Ако това се окаже необходимо – значи нещо е сгрешено още при подбора.

Вярваме, че единственото насърчаване, от което се нуждае дамското присъствие е премахването на пречки. Според нашия опит това, единственото нещо, което има значение при работата е мотивацията – не пола на служителя.

И именно защото сме виждали изключително много амбициозни дами вярваме, че специално отношение би било обидно към тях и невероятните способности, които притежават. Единствената работа на мениджмънта в една фирма е да се увери, че те не срещат пречки различни от тези на колегите им от мъжки пол.”

Благодарим на всички технологични компании, които подкрепиха нашата тема на месец септември! Очаквайте скоро коментар и от други водещи имена в ИТ сектора!

#diversity #inclusion #women #minorities #equality

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,