20 април, 2024

Adobe ще прекрати поддръжката на Flash Media Player през 2020 г., но все още има много Flash клипове, които трябва да бъдат гледани. Ето две алтернативи с отворен код, които могат да ви бъдат много полезни.

През юли 2017 г. Adobe напомня за смъртта на своя Flash Media Player, съобщавайки че ще сложи край на поддръжката през 2020 г. Всъщност обаче Flash вече се е позагубил през последните осем години и драстично развали репутацията си. Неговото бъдеще е затъмнено, след като Apple обяви през 2010 г., че няма да подкрепи технологията, а смъртта й се ускори през 2016 г., след като Google спря да активира Flash по подразбиране (в полза на HTML5) в браузъра Chrome.

Макар че малко създатели на видеоклипове публикуват във флаш формат днес, все още има много видеоклипове, до които хората ще искат достъп през следващите години. Създателите на софтуер с отворен код имат чудесна възможност да влязат в алтернативи на Adobe Flash Media Player. Две от тези приложения са Lightspark и GNU Gnash.

Lightspark

Lightspark е алтернатива на Flash Player за машини с Linux. Въпреки че все още е в алфа, развитието се ускори, след като Adobe обяви, че ще забрани Flash през 2017г. Според него сайтът Lightspark изпълнява около 60% от Flash API и работи на много водещи уеб сайтове, включително BBC News, Google Play Музика и Amazon Music ,

Lightspark е написан на C++/C и е лицензиран под LGPLv3. В проекта са изброени 41 контрибутори и активно се приканват доклади за грешки и други приноси.

GNU Gnash

GNU Gnash е Flash Player за операционни системи GNU/Linux, включително Ubuntu, Fedora и Debian. Той работи като самостоятелен софтуер и като приставка за браузърите на Firefox и Konqueror.

Основният недостатък на Gnash е, че той не поддържа най-новите версии на Flash файлове – поддържа повечето Flash SWF v7 функции, някои функции на v8 и v9 и не предлага поддръжка на v10 файлове. Той е в бета версия и тъй като е лицензиран под GNU GPLv3, можете да помогнете да го модернизирате.

Искате ли да създадете Flash?

*Само защото повечето хора не публикуват Flash видеоклипове тези дни, това не означава, че никога няма да има нужда от създаване на SWF файлове. Ако се окажете в тази позиция, тези два инструмента с отворен код могат да ви помогнат:

Motion-Twin ActionScript 2 Compiler (MTASC): Компилатор на командния ред, който може да генерира SWF файлове без Adobe Animate.

Ming: Библиотека, написана в C, която може да генерира SWF файлове. Той също така съдържа някои помощни програми, които можете да използвате, за да работите с Flash файлове.

Ясно е, че има възможности за софтуер с отворен код, който да завладее мястото на Flash Player на по-широкия пазар. Ако знаете за друг алтернативен Flash с отворен код, който си заслужава, моля, споделете го в коментарите в социалните мрежи.

Тагове: , , , , , , , , , ,