25 април, 2024

Стамо Петков е ръководител на отдел Майкрософт Технологии в Информационно Обслужване АД. Повече от 20 години работи в сферата на информационните технологии и продължава с огромно желание да научава нови неща, да споделя опит и знания със студентите си в Софтуни или с други професионалисти на различни конференции по целия свят. Проектирането и изграждането на мултиплатформени, скалируеми web приложения, включващи разнообразни технологични и инфраструктурни решения са негова страст. В компанията е част от екипа създал едни от най-значимите информационни системи в България: Националната Здравно-информационна Система и Единната Информационна Система на Съдилищата. Обича да пътува, да среща нови и различни хора и прекарва по-голямата част от свободното си време в каяка или в планината.

Като Ръководител Отдел Microsoft Технологии, имате пряк поглед над стремглавото развитие в ИТ сферата. Кои технологии са широко популярни днес? Как очаквате технологичният стек да се промени в бъдеще?

Много тежък е въпроса за това кои технологии са популярни в момента, тъй като те станаха изключително много. Но е много трудно човек да обхване целия спектър от развиващи се, появяващи се непрекъснато нови неща. В недалечното минало – по-малко от 10 години назад, беше доста по-просто. Всички знаем в кой стек работим. Задачите бяха горе-долу еднотипни, всички вендори предлагаха близки решения и по функционалност, и като използваемост. Общо взето хората си се вместваха в един технологичен стек. Имаха някакви компетенции и работеха само в тях – нещата бяха много лесни. За съжаление, това време е тотално загубено. Аз не очаквам по-нататък работата да продължи по същия начин.

В момента за всяка една задача, върху която започваме да работим, ние трябва да разгледаме и оценим няколко различни технологии и да изберем най-добрата от тях, т.е тази, която ще свърши най-добра работа. След това трябва да измислим как точно да съберем всички тези технологии в една работеща система, защото те много често са доста различни. Понеже споменахте отдела “Microsoft Технологии” май остана само в името на отдела това нещо, тъй като в момента непрекъснато ни се налага да променяме нещата и да shift-ваме в различни посоки, включително и доста далеч от това, което разработват Microsoft в момента. Очаквам в бъдеще непрекъснато да се появяват все повече и повече новости. За да бъдем конкурентни ще трябва да се ориентираме, като водеща тук ще бъде задачата, която искаме да изпълним и по нея ще трябва да си подберем правилната технология и правилния технологичен старт. Хората ще трябва да се нагаждат. Няма да имаме комфорта, който имахме до скоро – да работим нещата, които знаем. Сега ще трябва нонстоп да се търсят и учат нови неща. Никакъв шанс за някакво по-добро развитие в индустрията, ако спрете да научавате и виждате новостите, които излизат. Така че е много трудно да се специфицира точно какъв технологичен стек ще бъде. Ние виждаме, че в развитието на ИТ сферата има много скокове. Има технологии, които замират, след това отново се появяват. Има такива, които сме забравили и идват. Има тотално нови. Прогнозирането е практически невъзможно. Единственото, за което съм абсолютно убеден е че този стек ще бъде супер разнообразен и ще трябва непрекъснато да се търсят новите варианти.

Кои са технологиите, които променят пазара на ИТ кадри? Какви специалисти вече се търсят и предстои да се търсят през следващите 10 години? Какво е образованието, което бъдещите професии ще изискват и в кои компании ще има необходимост от най-много кадри? Цялото интервю с Стамо Петков, както и още мнения на водещи експерти от ИТ индустрията в България може да намерите в специалното издание „ИТ Професиите в Бъдещето“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager