20 април, 2024

Огъста Ейда Байрон, известна като Ейда Лъвлей е дъщеря на известния поет Лорд Байрон, която е с изключителен интерес към науката и математиката. През 19-ти век тя се отличава със страхотното си умение да създава полезни алгоритми, които прилага в нещо, подобно на компютър. Днес Ейда е известна като първият програмист в историята и изключителен визионер, надраснал своето време със своите идеи за различни компютърни концепции и алгоритми.

Още като тийнейджърка Ейда се запознава с математик, философ и изобретател на име Чарлз Бабидж. Името вероятно ви е познато, тъй като той е създател на проекта за сметачната машина – първото устройство, което може да бъде определено като предшественик на компютъра. Ейда успява да се запознае подробно проекта и намерението му да прерасне в нещо по-голямо, наричано “Аналитичната машина”, предназначено за още по-големи математически изчисления.

По-късно младото момиче помага на своя приятел в написването на публикация, която да разкаже за възможностите на машината. В текста тя описва как чрез код може да бъде вкарана работа с букви и символи, както се случва с цифри. Също така разкрива идеята си за метод, чрез който engine може да повтаря поредица от инструкции, процес, който ни е познат днес като looping.

Алгоритъма, който намира числата на Бернули във форма, подходяща за машината, е поместен в книга, публикувана за първи път през 1843г. Новаторският алгоритъм, считан от някои експерти за първата компютърна програма, е помесетен заедно с нейни разсъждения, както и обяснителни бележки. Тази година началната версия на алгоритъма на Ейда бе продадена на аукцион за 95,000 £.

Ейда изказва мнението си по въпроса “Могат ли машините да мислят?”, тема за изкуствения интелект, която е актуална и днес. Тя казва: “ Аналитичната машина няма претенциите да създава неща. Тя просто може да направи всичко, което знаем как да й наредим да изпълни.”

Днес програмният език Ada, разработен специално за Министерството на отбраната на САЩ, носи нейното име. Нейната памет се почита всяка година, през втория вторник на октомври месец, чрез сбирки и дискусии, посветени на жените в сектора на компютърните науки.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,