19 април, 2024

Светлин Наков е познато лице в ИТ сферата с повече от 20 години опит зад гърба си и поредица от проекти в помощ на технологичното развитие у нас. Пред DevStyleR той сподели своята визия за бъдещето в сферата, както и за своята лична кауза – качествено съвременно образование.

С какво щяхте да се занимавате, ако Вашата среща с ИТ сферата не се бе състояла?

Със сигурност нещо в сферата на технологиите. Аз още от малък имах афинитет към технологии, провеждах опити, правих корабчета, самолетчета, лъкове. Винаги съм се интересувал от технологиите и вероятно щях да бъда майстор. Може би щях да правя коли или пък мебели, все нещо инженерно, майсторлъшко.

Вие често обсъждате нашумялата тема за блокчейн технологията. Заслужава ли наистина тя цялото това обществено внимание, което получава?

Да, аз вярвам в блокчейн, защото ключовсата дума тук е децентрализация – децентрализирани приложения, организации, процеси. Блокчейн предоставя технология за имплементиране на такъв тип приложения, което означава, че те са софтуерни, работят на много машини едновременно в консенсус, осигурен от блокчейн и са много по-демократични, тъй като могат да нямат собственик. За пример мога да дам нашата децентрализирана букинг платформа, където собствениците на хотели могат да се регистрират и след това всеки може да наеме стая, и то без посредник.

Истината е, че за първи път в историята на човечеството е възможно да се направи децентрализиран софтуер, който да работи надеждно. Вече криптовалутите са нещото, което използва тази технология, за да поддържа банкови наличности. Цялата информация идва от системата на биткойн и се разпределя.

Всяко нещо си има своя жизнен цикъл. В случая периода на зараждане на биткойн бе около 2009г., той се появи и никой не вярваше, че му е дошло времето. След това идва и периодът на преекспониране – т.нар. “hype”, през който има нереалистични вярвания, че едва ли не това нещо ще е невероятно, ще прави чудеса и всички тръгват да наливат. Това се случи през декември-януари месец, когато се вярваше, че блокчейн някак си ще може да се ползва за всичко и ще ни реши всички проблеми. Следва период на стабилизация, в който вече вярванията се отразяват и технологията започва да узрява и да достига до истинското си приложение, извън тези преувеличени очаквания.

В момента сме именно в този период – спад след hype-а. Ще достигнем до плато на продуктивност, място на което няма да има чак толкова драстични промени в цените и пазара.

Интересното е, че блокчейн дава възможност да си създадеш собствена криптоикономика. За първи път в историята на човечеството, всеки който си купи собствена криптовалута има възможност да й придаде стойност и правила, по които тя да работи. Например аз мога да пусна криптовалута, която да съответства на билетче за концерт – това означава, че аз мога да вкарам икономика, според която всеки, който има 2 билета има право на среща, да кажем, с изпълнителите на концерта. Можем да въведем правила за early-bird покупки или купи и получи едно бонус – ето защо всичко това е толкова нашумяло. Разбира се винаги има мошеници, хора, които взимат пари и бягат, но тенденцията е тези практики все повече да намаляват. Когато ти напечаташ билетчета (токени), можеш да им придадеш стойност, която се основава на някакво доверие и някакво обещание, че срещу 1бр. ти ще получиш определена стока или услуга. Икономиката е нещо което производителят на криптовалутата залага и изпълнява след това, а всичко това се крепи на доверие.

Коя според Вас ще е следващата технология, която ще предизвика “hype” и ще ни завладее?

Такива неща са трудни за предвиждане. Мисля, че може да очакваме в някакъв момент нова стъпка в машинното обучение, изкуствения интелект или роботиката, въпреки че в момента машинното обучение мина hype-a и е по-скоро в период на спад, в който свръхочакванията преминават към нормално ниво.

Очаквам да се заговори за иновации в биометрията, в технологиите, свързани с ДНК и биометрични автентикации. Чатботовете и въобще персоналните асистенти не съм сигурен дали не минаха своя hype.

Трябва да уточним, че понякога хората се запалват по технологични идеи, които не се задържат дълго време и са крайно преекспонирани, очакванията са по-високи от реалното приложение на дадената методика. Например навремето имаше вярване, че абсолютно всичко ще става електронно и по интернет, което всъщност създаде много фирми, които бързо след това фалираха. Всички се юрнаха, будките за вестници и ресторантите се снабдиха със смарт устройства. Наскоро пък последва hype с мобилните приложения и вярването, че традиционните сайтове ще измрат и ще останат само мобилните приложения, което, както знаем, не се случи.

Има и неща, които остават като например cloud-a. Аз очаквам да е подобно и с криптовалутите – някои от тях ще останат и ще си живеят в бъдещето. Така си мисля, че ще стане и с IoT и всички умни устройства, роботиката.

Не мога да предвидя кои са следващите трендове, но топ 3 неща в момента са машинното обучение, блокчейн и IoT. Всички останали като че ли са по-малки играчи.

Сценарият, в който изкуственият интелект се превръща в заплаха за хората, е по-скоро абсурден или реален?

Смятам, че този сценарий няма да се развие скоро. Изкуственият интелект все още не е стигнал нивото да мисли, а технологиите за машинно обучение почти във всички случаи са разработени да наподобяват човешки действия по статистически начин. Това означава следното – гледам 100 000 автомобила как карат, всички карат в платното, всички спират на червено – следователно така се прави. Това е нещо, което може да се заучи – имаме 10 000 снимки, като на някои има котка, на други не. Обучаваме алгоритъма да разпознава животното и да казва има ли котка или няма, но в основата си програмата няма мисъл и тя сама не знае какво да прави и ползва готов алгоритъм. General Purpose Artificial Intelligence все още няма, тази ключова стъпка не е стигната и няма индикация скоро да бъде стигната.

Да, виждаме някакви маркетинг трикове като онова момиченце на Webit, Sophia, но това са общо взето маркетинг трикове, измишльотини. Много е вероятно зад това момиченце да има цял екип от хора, които й помагат. Много е вероятно тя да е научена за определени области за живота, а за други да не е много добра. Въпреки че има и истински впечатляващи технологии, например ако имаш огромно количество видео с американския президент, можеш да направиш фалшив видеоклип, в който той казва нещо което не е казал.

По принцип аз смятам че AI, роботиката и всички други технологии се развиват по начин, по който и сега са се развивали, само че малко по-бързо. На въпроса: “Ще ни оставят ли без работа роботите?”, отговорът е, че те вече го направиха. Във фабриките за автомобили има огромен брой роботи, които сглобяват автомобилите и минимална част от работата е човешка. Остави ли ни без работа въвеждането на автомобила и махането на коня? Да. Изчезнаха конярите, ковачите и някои други професии, но и много нови се появиха. Както и стана със заводите – човешкият труд започва да се използва за по-смислени дейности. Ами какво стана с ерата на компютрите? Ами хартиеният счетоводител се замести с електронен счетоводител. Говорим за автоматизация и технологии, които в крайна сметка подобряват живота ни. Всичко около нас е доказателство, че този процес ни променя драстично и предстои да се ускори.

Пералнята ти може да стане умна и да и говориш, но няма да стане човек. Вероятно един ден ще имаме автономни ресторанти – влизаш и поръчваш една мусака и едни роботи кълцат мусака и ти я носят. Тези неща очаквам да се случват в бъдеще, така че трябва да свикнем с тях. Наистина, могат да изчезнат професии като например шофьор на тир, но това всъщност е за добро, защото хората ще започнат да се занимават с по-добри и продуктивни човешки неща, а не роботска работа, да я наречем. Роботската работа е еднотипна, повтаряема и скучна.

Не очаквам скоро в рамките на нашия живот да има AI, който да се окаже злонамерен, типично за сценарий на футуристичен филм. Смятам, че ще има технологии, които ще работят в насока подобряване на нашия живот и това ще се ускорява като процес. Виждали сме впечатляващи филмчета, но те далеч не са реални и никой не отчита факта, че този робот тежи 180 килограма и батерията държи 5 минути. Ще има плавен напредък и период на адаптация, но аз не съм привърженик на идеята, че AI ще стане по-умен от човека и ще го надмине, не и до 20-30г.

Как бихте определили голямата си лична цел, която искате да осъществите благодарение на своето влияние в технологичния сектор?

Образование. Моята кауза е образование за всички, за да има нужда от инженери, от специалисти, програмисти и т.н. Aз смятам, че ние трябва да дадем възможност на всички хора, които имат талант и се интересуват от ИТ, да поемат по своя път. Вярвам, че днес човек може да учи по-лесно чрез модерни инструменти, платформи и обучителни методики и точно на това съм посветил последните 20 години от живота си. Затова измислям, изграждам, имплементирам и пускам в действие различни технологии, организационни практики.

Фокусирам се предимно върху информационните технологии, тъй като силата ми е в дигиталната индустрия, но вярвам, че образованието е в криза в целия свят и това, което е създадено като модел в миналото, не работи. В съвременната епоха този модел трябва да се трансформира и всъщност това правя. Сега организираме различни академии, предлагаме блокчейн образование и следващата ни стъпка е да ги разраснем в мащаб, за да бъдат достъпни за целия свят.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавали? От кого?

Добър въпрос. Преди време един колега – Владимир Чалков, който е известен лектор и предприемач в ИТ сферата, ми каза следното: Ще се срещаш с много хора, които ще ти говорят много неща, всеки ще се опитва да те запали по своя проект, да работиш на обещания и т.н. Каквото и да правиш – виж твоят труд да е платен, виж твоят интерес да е изпълнен – а обещанията, те са екстра.

Защо го казвам? Защото много често има случаи, при които идват хора, пълни с обещания и това страшно много работи. Има хора, които вдигнаха милиони с обещания и всъщност много често доверието отива при някой, който говори добре и те запалва да правиш нещо, което всъщност не е в твоя изгода. Ако мога да преформулирам съвета, то той е – вярвай в идеите си, но когато се доверяваш на някого, гледай твоят труд да е платен, а когато “великото нещо” се получи и завладеете света – тогава ще берете плодовете.

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , ,