20 април, 2024

Слънцето съдържа 99,8% от Слънчевата система. Гравитационното му привличане е това, което държи всичко тук, от малкия Меркурий до газовите гиганти и от тях до Oort Cloud, който е на 186 милиарда мили. Но въпреки че Слънцето има такова мощно издърпване, изненадващо трудно е да се стигне до него. Отнема 55 пъти повече енергия, за да се отиде на Слънцето, отколкото на Марс.

Защо е толкова трудно? Отговорът се съдържа в същия факт, който държи Земята да не потъне в голямото огнено кълбо. Нашата планета пътува много бързо – около 67000 мили в час – почти изцяло странично спрямо Слънцето. Единственият начин да стигнете до Слънцето е да отмените това странично движение.

 

 

Тъй като Parker Solar Probe ще премине през атмосферата на Слънцето, той трябва само да отпусне 53000 мили на час странично движение, за да достигне целта си. Но това не е лесен подвиг. В допълнение към използването на мощна ракета, Delta IV Heavy, Parker Solar Probe ще изпълни седем послания за тежест на Венера през седемгодишната си мисия, за да се хвърли в страничната скорост в кладенеца на Венера за орбитална енергия. Тези гравитационни асистенции ще привлекат орбитата на Parker Solar Probe близо до Слънцето за рекорден подход само на 3,83 милиона мили от видимата повърхност на Слънцето около окончателните орбити.

Въпреки че се променя скоростта, за да се доближи до Слънцето, Parker Solar Probe ще набере общата скорост, подкрепена от изключителната гравитация на Слънцето – и така ще разбие рекорда за най-бързо произведените от човека обекти, които се движат на 430000 мили/час по окончателните си орбити.

Parker Solar Probe излиза в събота на 11.08. от Флорида. Можете да следите брояча до излитането в официалния сайта на NASA.

Източник: NASA

Тагове: , , , , ,