24 април, 2024

Ако често губите ценни неща като банкова карта, документи или ключове, то шведите веднага са готови да ви помогнат с една малка операция. Процедурата представлява имплантиране на чип, с размер на оризово зърно, под кожата. EtCetera разказват какво е това и как ще ви помогне.

Какво е това устройство?
Микрочипът е устройство, което е добре познато във ветеринарната медицина с цел проследяване на добитък или любимия домашен любимец. Този преносител често представлява паспорт с най-важната информация за животното.

Как започва всичко?
Преди четири години в Швеция група от биохакери организират събиране, на което подбират хора, съгласни да се подложат на микрочипиране. Крайният резултат са сто души, които си имплантират чипове с функционалност, ограничена до отключване на Android смартфон.
От 2017 г. технологията на чиповете за безконтактна комуникация изпълнява ролята на билети за влакове и метро, банкови карти, визитни картички, ключове за автомобили и апартаменти. Днес 3 500 шведи доброволно са си имплантирали тези чипове.

Кой използва технологията?
Целевата аудитория на биохакерската компания-производител, BioHax International,  от самото начало са старши мениджъри и главни изпълнителни директори. В проекта се включват около 200 директори на големи шведски фирми. Компанията гарантира, че чиповете са абсолютно безопасни, а скоро манията се разпространява и в САЩ.

Защо шведите?
Една от причините за популярността на методиката се крие във факта, че Швеция е на първо място в света по брой непарични платежни средства. Едва 2% от транзакциите в страната се извършват кеш.

Другата причина за разпространението на микрочипирането е това, че съвременната икономика на Швеция се основава на износа на цифрови технологии, услуги и технологични иновации. Швед е и Ник Бостром, основател на Световната асоциация на трансхуманистите – т.е. хората, които използват технологиите за подобряване на своите умствени и физически способности

Звучи ли ви плашещо?
Признаваме, че възможността да запазите най-важната информация в собственото си тяло звучи утопично и малко плашещо, тъй като винаги има възможност микрочипът да бъде проследен от работодателя или държавата. Да не говорим за сцените от филмите, където заради отпечатък се налага да ви отрежат ръката. Всички тези страхове обаче бяха спрени от няколко хиляди смели шведи, които сега “предхождат в развитието си целия свят”.

Тагове: , , , , , ,