26 април, 2024

Михаил Иринчев е главен организатор на Bulgaria PHP, който споделя мисълта на Кал Еванс: „Ако около теб няма юзър група, значи ти си юзър групата!“. Вижте как една конференция в САЩ вдъхновява няколко души да сформират българска PHP технологична общност. 

Разкажете ни истоията за сформирането на Bulgaria PHP.
Bulgaria PHP съществува от 2013 г. Групата бе създадена от мен и още двама колеги, след като се върнахме от PHP конференция в САЩ. Там видяхме колко активни и организирани са колегите в това отношение, как правят регулярни срещи всеки месец, за да си споделят интересни нови техники, инструменти и т.н.

Човекът, който изигра най-голяма роля в това ни вдъхнови да дадем старт на начинанието, се казва Микеланждело ван Дам – страхотен човек и специалист, който е дал началото на десетки PHP технологични общности из Европа и е допринесъл много за общността като цяло.

Защо за дивелъпърите е важно да съществува pHp технологична общност?
Навсякъде, където има достатъчно хора, ползващи дадена технология/език/база данни или каквото и да е, има нужда от юзър група. Много често разликата между една много популярна и успешна технология и такава, която бива забравена след 5-10г.,  е наличието на общност зад първата.

Юзър групите са основните клетки на тези общности – те събират хората да обсъждат, да работят заедно, да споделят, да си помагат. Ако има към кого да се обърнеш за помощ, рядко можеш да сещнеш нерешим технически проблем. Кал Еванс (чичо Кал) – много уважаван от мен човек, също супер активен и известен в американската PHP, обича да казва: „Ако около теб няма юзър група, значи ти си юзър групата!“. Смисълът е в това да намериш други хора като теб и да се събирате, ако ще и за по една-две бири време на месец-два, да говорите, да обсъждате, да посещавате или организирате събития заедно.

Какви хора обединява вашата група?
Нашата група обединява абсолютно всякакви хора. Имаме много млади, които тепърва решават с какво искат да се занимават, както и доста опитни специалисти, с много стаж и изработени години зад себе си.

Как се разраснахте и колко души сте днес? Къде най-често провеждате своите срещи?
Разрастването стана много постепенно. В началото се срещахме по 8 – 12 души в офиса на фирмата, за която работя. Стараехме се да го правим всеки месец, но все още не ни се получава толкова редовно, особено през лятото. Обичаме да обикаляме офиси на различни фирми, които се радват да ни домакинстват. Така едновременно намираме както спонсори, така и нови членове сред техния персонал. Срещали сме се и в зали, бирарии, навън, навсякъде.

Постепенно хората, които идваха, водеха нови познати, някои научаваха за нас от Facebook и така бройката ни се увеличи.

Огромна роля за популярността ни изиграха двете конференции Bulgara PHP през 2015г. и 2016г.

В нашата Фейсбук група членуват 880 члена, като от тях около 60-70 души са активно участващи в нашите срещи. Може би около 10-15% от нашата общност са дами.

Каква е вашата основна цел в дългосрочен план?
Нашата основна цел е на нашите срещи да идват повече хора, да общуват, да бъдат активни, да изнасят лекции, да споделят. В IT света всеки един от нас ежедневно е потребител на голям брой ресурси и информация, която някой безплатно (с цената на собственото си време) е предоставил. Не трябва да забравяме това и да изплащаме от време на време „дълга“ си към тези хора. Също така вярвам, ако в един момент човек си е помисли, че знае всичко за дадена технология, то значи той е прекратил своето развитие.

Какви е новото около вас?
За над 20 години съществуване, PHP се разви много. Навремето беше набор от малки инструментчета, които превръщаха уеба от нещо скучно и статично в нещо повече. Сега PHP е универсален език за програмиране, с помощта на който може да се създаде много повече от просто динамична уеб страница. Доказателство са Facebook, WordPress, Wikipedia, Flickr и др.

Ние, като група, пък планираме няколко срещи на по биричка през лятото – една в края на този месец около 31.07 и една в края на август. Ще обявим точните детайли във нашата Фейсбук група.

Как поддържате съществуването на общността, кой финансира вашите срещи?
Обикновено намираме фирма, която да бъде наш спонсор/домакин, от среща за среща – номади сме и това ни харесва. Домакините осигуряват терен и ни купуват пица, ние си носим бирата. Разделяме непокритите разходи между дошлите равномерно. Няма членски внос и няма нужда от такъв.

Всеки желаещ може да стане част от нашата юзър група, като ни открие във Фейсбук или в Meetup.

 

Тагове: , , , , ,